Şcoala iubitorilor de animale. Cum deosebiţi samsarii de crescătorii responsabili

Şcoala iubitorilor de animale. Cum deosebiţi samsarii de crescătorii responsabili
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi care să vă ajute să aveţi prietenul necuvântător la care visaţi - sănătos şi fără probleme de comportament. Dacă vă doriţi în mod deosebit un patruped de rasă, pentru care sunteţi dispus să şi plătiţi un preţ pe măsură, trebuie să aveţi grijă să nu ajungeţi victima samsarilor, care fac bani de pe urma unor animale chinuite, crescute în condiţii revoltătoare.

ONG-ul Angels With Paws Oradea a făcut public pe Facebook un mic îndrumar: 12 întrebări pe care să le puneţi unui crescător de câini pentru a vă putea da seama dacă este sau nu samsar. Pentru că informaţiile v-ar putea fi de ajutor, am preluat cele mai importante sfaturi. Chiar dacă ele se referă la crescătorii de câini, credem că sunt valabile şi în cazul celor care îşi doresc o pisică.

„În niciun caz, nu vrei să îți faci griji pentru probleme de comportament, boli și vizite frecvente la veterinar. Însă, exact aici poți ajunge, dacă iei un cățel de la un crescător care vinde din portbagajul mașinii. Presupusa afacere se transformă repede într-o înșelătorie, pentru că, deseori, costurile veterinarului sunt mult mai mari decât prețul cățelului. Și, nu în ultimul rând, cumpărând de la el, sprijini activitățile ilegale ale crescătorului, acesta va continua să vândă câini bolnavi, iar suferința animalelor va continua. Așa că ar trebui să alegi crescătorul cățelului tău cu grijă”, atrage atenţia Angels With Paws Oradea.

Primul sfat este acela de a alege în mod informat şi responsabil crescătorul de la care cumpăraţi. Verificaţi-l dacă este înregistrat în asociațiile de crescători. Nu vă mărginiţi la o simplă discuţie telefonică, urmată de achiziţia puiului.

„Îmi puteți arăta canisa cățeilor?”, ar trebui să fie prima întrebare pe care i-o adresaţi. Asociaţia din Oradea vă asigură că un crescător de încredere vă va arăta atât canisa, cât şi modul în care patrupedele sunt îngrijite. Curăţenia, spaţiul încălzit, prietenos şi luminos contează enorm. Animalele trebuie să aibă suficientă apă, jucării și o legătură apropiată cu familia crescătorului.

„Pot să interacționez puțin cu cățeii?”, este a doua întrebare importantă. Încercaţi să fiţi atent la următoarele detalii: dacă puii par sănătoşi, dacă e curat şi îngrijit spaţiul lor, dacă blana le este sănătoasă, iar puii sunt prietenoşi, curioşi şi jucăuşi. „Dacă nu arată niciun interes față de vizita ta, dacă stau apatici într-un colț, dacă par speriați sau au stomacul umflat, nu ar trebui să îi cumperi”, atrage atenţia ONG-ul.

„Pot să văd cățeaua mamă?”, este o întrebare obligatorie. Puii ar trebui să rămână cu mama minimum opt săptămâni. Atenţie, un samsar v-ar putea prezenta o căţeluşă adultă în locul mamei, aşa că atenţie la comportamentul ei faţă de pui. „Dacă ea nu arată niciun interes față de ei și chiar îi dă la o parte, probabil nu e mama lor. Fii atent și la relația dintre cățeaua mamă și crescător. Au o relație apropiată, iubitoare și prietenoasă sau pare dură și plină de neîncredere? În acest caz ar trebui să cauți alt crescător”, subliniază Angels With Paws Oradea.

„Sunt cățeii vaccinați, deparazitați și microcipați?” este o altă întrebare obligatorie. Cereţi să vedeţi carnetul de sănătate şi fiţi atenţi la autenticitatea lui şi dacă vaccinurile obligatorii sunt înregistrate. Cereţi numele și adresa veterinarului care s-a ocupat de pui!

Vom continua lista întrebărilor în ediţiile viitoare.

Citit 827 ori Ultima modificare Joi, 12 Octombrie 2023 12:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.