Saramură de scrumbie de Dunăre

Saramură de scrumbie de Dunăre
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Având în vedere că duminică creştinii ortodocşi serbează Floriile, este dezlegare la peşte. Aşa cum cere tradiţia, în această zi se mănâncă peşte, în zona noastră fiind preferată scrumbia.

Indiferent de felul în care este preparată, la grătar, cu sos, cu mujdei de usturoi şi mămăliguţă sau chiar saramură, scrumbia este un preparat delicios.

Vă propunem astăzi o reţetă pentru saramură de scrumbie.

Ingrediente: 4 scrumbii, 2 roşii mari, 1 căpăţână de usturoi, 1 legătură pătrunjel, 1 ardei iute,1 linguriţă piper boabe, ½ linguriţă cimbru, 2 linguri sare grunjoasă.

Preparare: Spălăm bine peştele şi îl curăţăm. Peştele îl lăsăm întreg, nu este nevoie să îl porţionăm. Pentru această reţetă, putem folosi o tigaie de fontă. Încingem bine tigaia şi o ungem cu puţin ulei. Tapetăm peştii cu un şervet de bucătărie. Îi sărăm şi îi aşezăm în tigaie. Îi lăsăm aproximativ 10 minute pe fiecare parte sau până se rumenesc frumos. Bineînţeles, varianta cea mai bună este să îi faceţi la grătar, întrucât peştele va avea un gust mult mai bun, însă ne adaptăm şi în casă.

Roşiile le spălăm şi le punem întregi fie în tigaia în care este peştele, fie la cuptorul preîncălzit la 220 de garde. Le lăsăm până se înmoaie puţin şi putem îndepărta cu uşurinţă coaja. Se recomandă folosirea roşiilor cherry, întrucât sunt mai aromate.

În timpul în care se face peştele, ne ocupăm de saramură. Într-o oală, punem la fiert un litru de apă cu 2 linguri de sare, cimbru şi piper boabe. Curăţăm ardeiul iute, îl tăiem bucăţi şi îl punem în apă. Curăţăm usturoiul şi îl pisăm. Pătrunjelul îl tocăm mărunt.

Când roşiile se înmoaie, le curăţăm de coajă şi le pisăm cu furculiţa. Aşezăm pasta de roşii pe fundul tăvii în care vom servi peştele. Luăm peştii din tigaie şi îi aşezăm în tavă. Turnăm saramura fierbinte peste peşte. Este foarte important ca atât peştele, cât şi saramura să fie fierbinţi. După ce se răceşte puţin saramura, adăugăm usturoiul pisat şi amestecăm. Punem pătrunjel din belşug şi putem servi saramura de scrumbie. Facem şi o mămăligă mare şi va fi o masă greu de uitat!

Citit 1513 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 06:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.