Sărbători cu bucurii și pace, alături de prietenul necuvântător

Sărbători cu bucurii și pace, alături de prietenul necuvântător
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bun-găsit, dragi iubitori de animale! Și astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile pentru creșterea și îngrijirea prietenilor necuvântători. Ceai de mușețel ori sunătoare, Triferment, Omez, Carbocit, Espumisan... și lista ar putea fi mai lungă. Lista medicamentelor de folos atunci când ne lăsăm pradă tentațiilor culinare de Paște.

Numai că "doftoriceala" pe care ne-o autoprescriem, o luăm de pe internet ori din sfaturile prietenilor nu e valabilă și în cazul animalelor de companie. Pentru liniștea sărbătorilor pascale, este înțelept să respectați dieta obișnuită a prietenului necuvântător. Chiar dacă e Paște!

Vă reamintim, deci, că nu este câtuși de puțin indicat să le oferiți animalelor de companie alimente de pe masa dumneavoastră de Paşte. Mielul, indiferent sub ce formă este preparat, nu trebuie să intre în meniul căţelului, oricât de pofticios ar fi acesta. În caz contrar, riscurile sunt foarte mari! Medicii avertizează că asemenea alimente pot provoca indigestii cu variaţiuni de toate felurile: gastrite, colicistite, hepatite, enterocolite, vomă, diaree, slăbiciune, lipsa poftei de mâncare, febră în caz de colicistită septică, infecţioasă. Dacă țineți neapărat să mănânce și el miel, apelați la conservele sau pliculețele cu mâncare umedă. Nici cozonacul nu are ce căuta în meniul lui! Pisicile sunt mai puţin pofticioase, dar asta nu înseamnă că trebuie să primească altceva decât mâncarea cu care sunt obișnuite. În cazul în care, pe lângă o dietă, animalele primesc și o medicamentație pentru vreo afecțiune, aceasta nu trebuie întreruptă pe motiv că e Paște.

Iepuraş de Paşte

Deși nu vă recomandăm achiziția lui din petshopuri, în cazul în care veţi deveni, în zilele de Paşte sau pe durată nedeterminată, stăpânul unui iepuraş - o adevărată surpriză pentru copii şi nu numai - e înțelept să ţineţi seama de faptul că este o vietate sensibilă psihologic la stres. Ca sfat general, vă spunem că ideal ar fi să fie adăpostit într-o cutie sau o cuşcă în care ați așternut hârtie igienică sau talaş cumpărat de la petshop. Tot de aici procurați şi mâncarea specială de care are nevoie. Nu uitați de un vas din care să poată bea comod apă. Evitaţi pâinea sau produsele de panificaţie, pentru că poate face diaree. Şi tot ca antidiareic, în apa de băut puteţi adăuga puţin oţet (o linguriţă la jumătate de litru de apă).

Educat, iepuraşul îşi va rezolva necesităţile fiziologice doar în talaş şi nu-şi va încerca dinţii pe niciun obiect din casă. Asta, desigur, dacă decideți să facă parte din familie!

Citit 686 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Aprilie 2023 10:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.