Se schimbă anotimpul, începe năpârlirea!
Foto: Unsplash/ Steven van Elk

Se schimbă anotimpul, începe năpârlirea!
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bun-găsit, dragi iubitori de animale! Și astăzi ne vom strădui să vă fim de folos cu informații și sfaturi care să vă ajute să vă înțelegeți mai bine prietenul necuvântător. Chiar dacă primăvara se menține capricioasă și în această ultimă lună, iar ploile și temperaturile scăzute se succed ca la ruletă, schimbarea anotimpului este dovedită cu prisosință de năpârlirea câinilor și a pisicilor. Chiar dacă patrupedele care își duc traiul în apartament năpârlesc pe tot parcursul anului, nu doar la schimbarea sezonului rece cu cel cald sau invers, stăpânii cu experiență ar putea spune că părul de iarnă este, totuși, mai vizibil și mai ușor de adunat decât cel de vară.

Oricât de deranjant ar fi părul lăsat pe haine, mobilă sau podele, ori cel care plutește în aer taman când vreți să vă savurați liniștit cafeaua, țineți seama de faptul că năpârlirea este un proces natural. Și că poate fi ținut sub control doar prin periajul regulat al animalului și prin aspirarea și curățarea la fel de regulată a suprafețelor.

De-a lungul timpului, stăpânii de câini și de pisici ajung la adevărate colecții de perii și mănuși pentru animalul de companie, dar și de tot felul de dispozitive - care mai de care mai scumpe și mai sofisticate - pentru curățarea părului de pe diferite suprafețe. Firește, toate promit minuni, dar rezultatele sunt adesea nemulțumitoare sau îndoielnice. Așa că nu vă lăsați dus de val atunci când nimeriți peste o nouă reclamă la vreun dispozitiv magic! Singura "vrajă" vizează doar portofelul dumneavoastră, în sensul că vă risipiți banii!

În ceea ce privește aspiratul suprafețelor, fără să facem reclamă vreunui aspirator, vă sugerăm să aveți în vedere electrocasnicele care au funcții speciale pentru îndepărtarea părului lăsat de animalul de companie. Desigur, după bugetul pe care vi-l permiteți!

În ceea ce privește patrupedul, înainte de a alege peria potrivită tipului de păr, discutați cu veterinarul. Acesta vă poate recomanda cele mai bune instrumente, care să fie eficiente, dar să nu smulgă părul ori să zgârie pielea animalului de companie.

Ideal ar fi să aveți un program regulat în care să periați și/sau pieptănați patrupedul. Cu cât mai des, cu atât mai bine, evident, dacă și el este de acord. Țineți seama că periatul nu trebuie să fie o luptă inegală cu patrupedul, ci un moment în care pisica sau câinele să se simtă răsfățate și alintate.

Citit 548 ori Ultima modificare Duminică, 07 Mai 2023 07:24

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.