Năpârlirea excesivă, o problemă de sănătate
Foto: Marit van Wijngaarden pentru Unsplash

Năpârlirea excesivă, o problemă de sănătate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bun-găsit, dragi iubitori de animale! Și astăzi ne vom strădui să vă fim de folos cu informații și sfaturi care să vă ajute să vă înțelegeți mai bine prietenul necuvântător. Continuăm tema începută în urmă cu două săptămâni dedicată unui fenomen normal pentru câini şi pisici - năpârlirea. Sunt situaţii în care năpârlirea ar trebui să ne îngrijoreze, iar un consult veterinar devine obligatoriu. Vorbim despre năpârlirea excesivă, care indică o problemă de sănătate şi nu numai.

Primul semn de alarmă ar trebui să fie pierderea unei cantităţi mari de păr, zilnic. Altfel spus, blana se răreşte vizibil. La fel de grav este când o suprafaţă de pe corp rămâne aproape complet fără păr, sau când pe piele apar diverse pete sau iritaţii.

Stăpânii cu experiență atrag atenția asupra infestării cu paraziți - purici sau căpușe. Mușcăturile pot evolua în infecții locale care, printre altele, vor duce și la pierderea părului. Dacă patrupedul se scarpină mai des, dacă pe corp îi apar mici răni, dacă blana capătă un miros neplăcut și începe să cadă abundent, e clar că trebuie să cereți sfatul medicului veterinar.

Nu mai puțin periculoase sunt alergiile, fie alimentare, fie provocate de alte substanțe cu care patrupedele intră în contact. Acestea se pot manifesta prin mâncărimi și iritații, motiv pentru care patrupedul se va scărpina și se va linge mai des. Vizita la veterinar este obligatorie.

Specialiștii atrag atenția că o alimentație necorespunzătoare, cu hrană de slabă calitate, nepotrivită pentru vârsta și talia patrupedului, poate duce la năpârlire excesivă. Primele semne ale unei alimentații deficitare sunt pierderea luciului blăniței și căderea constantă a firelor de păr. Firește, există suplimente pentru o blană frumoasă și sănătoasă, dar acestea nu se administrează decât recomandate de medicul veterinar! Tipul de mâncare trebuie stabilit tot de specialist.

Medicii veterinari pun pe lista cauzelor năpârlirii excesive și tulburările hormonale, dar și stresul. Da, nu numai noi, oamenii, suferim de stres, ci și animalele de companie. De pildă, un câine poate suferi de stres dacă este lăsat mult timp singur, dacă se fac schimbări majore în ceea ce privește locuința, rutina zilnică sau obiceiurile alimentare, inclusiv din cauza zgomotelor puternice.

Citit 991 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Mai 2023 13:53

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.