Remember. Alexandru S. Sanielevici (1899-1969)

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Fizicianul Alexandru S. Sanielevici s-a născut pe data de 25 mai 1899. După studiile parcurse între anii 1911-1918, la Școala de Aplicație a Seminarului  Pedagogic Universitar, a urmat cursurile Facultății de Științe a Universității din București (1918-1919), pe cele ale Școlii Politehnice ”Galileo Ferraris” din Torino și pe cele ale Facultății de Științe din Iași, luându-și licența în fizică-chimie. În anul 1931, a plecat ca bursier în străinătate, fiind admis ca cercetător la Institut du Radium din Paris, condus de Marie Sklodowska–Curie, angajându-se într-un domeniu nou: studiul radioactivității. În 1936, și-a susținut, la Paris, teza de doctorat ce a avut ca temă efectul termic al radiațiilor corpurilor radioactive.

A fost profesor, șef al Catedrei de Radioactivitate, predând, în București. A desfășurat și o susținută muncă științifică: a pus la punct măsurarea dozelor de energie înaltă cu aplicație în tratamentul tumorilor maligne cu ajutorul betatronului, rezultatele fiind prezentate în studii și lucrări aferente.

La 2 iulie 1955, a devenit membru corespondent al Academiei Române.

S-a stins din viață la București, pe 21 decembrie 1969.

Remember, colecție de articole

Oameni de seamă

Citit 335 ori Ultima modificare Joi, 25 Mai 2023 18:30

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro