Thomas Mann, scriitor laureat cu Premiul Nobel

Thomas Mann, scriitor laureat cu Premiul Nobel
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Scriitorul german Thomas Mann s-a născut pe 6 iunie 1875, în oraşul Lubeck. După terminarea studiilor la München, a colaborat, din 1894, la ziarul satiric "Simplicissimus".

În 1898, a debutat în literatură, cu volumul "Micul domn Friedman". Prima sa operă importantă, "Casa Buddenbrook", publicată în 1901, s-a bucurat de un mare succes, făcându-l cunoscut. Romanele și nuvelele ce au urmat, "Tonio Kroger", "Tristan", "Alteța regală", "Moarte la Veneția", pun în lumină două concepții opuse: a celor care își dedică existența spiritului și a celor ce se consacră acțiunii.

Se pare că, în 1914, Thomas Mann a aderat la această din urmă direcție, disociindu-se de fratele său, scriitorul Henrich Mann, adept al naționalismului german și al războiului. După Primul Război Mondial, Thomas Mann și-a schimbat atitudinea. Din această perioadă datează romanul "Muntele vrăjit" (1924), a cărui acțiune se petrece în universul închis al unui sanatoriu și ale cărui personaje simbolizează diferite familii erudite.

Venirea la putere a lui Hitler, în 1933, l-a determinat să ia calea exilului, locuind în Elveția. În 1938, a emigrat în SUA, primind în 1944 cetățenia americană. Operele sale din această perioadă apără valorile spirituale și intelectuale periclitate de noul val de "barbari": tetralogia "Iosif și frații săi", "Doctor Faust". După cel de-Al Doilea Război Mondial, în 1949, a revenit în Germania, susținând mai multe conferințe pe teme literare, la Frankfurt pe Main și Weimar.

În 1929, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură, "în special pentru marele roman "Casa Buddenbrook"".

În 1952, s-a stabilit la Zurich, unde a și decedat, pe 12 august 1955.

Scriitor de largă anvergură, unul dintre marii romancieri ai secolului al XX-lea, Thomas Mann sondează nu numai eul interior, ci și probleme legate de valorile culturale europene în schimbare. Pentru a coordona aceste două planuri, folosește de cele mai multe ori limbajul simbolic. Operele sale demonstrează o preocupare permanentă pentru interacțiunea dintre problemele culturale și psihologice. Apropierea dintre creație și nevroză și afinitatea geniu - maladie sunt teme fundamentale.

Remember, colecție de articole

Oameni de seamă

Citit 523 ori Ultima modificare Marți, 06 Iunie 2023 11:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.