Candidoza, inamicul concediului la soare

Candidoza, inamicul concediului la soare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Pe lângă zilele petrecute la plajă, cocktailurile delicioase și, firește, bronzul minunat, concediul de la mare mai are și o parte întunecată, de care orice femeie trebuie să țină cont și pe care trebuie să o adauge în ”bagaj”: infecțiile aparatului genital.

Cea mai comună afecțiune e candidoza, iar fenomenul recurenței sale se dovedește mai mult decât îngrijorător. Din fericire, micile neplăceri care se pot solda cu disconfort, afectarea vieții intime și cu vizite neprogramate la medic pot fi preîntâmpinate cu o serie de măsuri la îndemână. Iată care sunt cele mai bune metode recomandate de specialiști pentru a preveni candidoza de vacanță! 

Factori favorizanți

Vara este un regal al infecțiilor genitale: transpirația, umezeala costumelor de baie, căldura sunt practic cele mai bune prietene ale bacteriilor, care se înmulțesc într-o veselie. Dar mai există și alți factori care „favorizează” instalarea infecțiilor pe timp de vară: consumul excesiv de dulciuri (s-a demonstrat faptul că zahărul crește recurența candidozei), lenjeria intimă cât mai sexy și lipsa de hidratare. Acești factori îți pot transforma vara de vis într-una de chin, cu mâncărimi vaginale, usturime, arsuri și drumuri mult prea dese la farmacie sau la doctorul ginecolog. Cu puțină atenție, însă, acest scenariu neplăcut va fi prevenit.

Usucă-ți costumul de baie!

Dacă alternezi reprizele de înot cu cele de expunere la soare, cel mai probabil ești în siguranță. Însă, dacă te bălăcești constant și apoi pleci undeva la o terasă să mănânci ceva bun fără să te mai usuci, vei crea un mediu propice pentru bacteriile care provoacă infecțiile vaginale. Nu este obligatoriu să stai la soare dacă nu îți place (mai ales că e periculos), așa că este bine să îți iei de fiecare dată la tine lenjerie de schimb. 

Spală costumul de baie zilnic!

Nu trebuie să îl tratezi mereu cu detergent, e suficient să îl săpunești, să îl limpezești și apoi să îl lași să se usuce. Așa te asiguri că distrugi orice bacterie de pe el. 

Renunță la tanga! 

Știm că slipul tanga e prieten la cataramă cu toate acele rochițe sexy de vară, dar nu e chiar cel mai indicat dacă suferi de infecții recurente ale aparatului genital. Deși tanga nu provoacă de una singură candidoză, este un factor favorizant dacă ești deja predispusă la recurența acestui fenomen. 

... și la lenjeria sexy!

Lenjeria de mătase îți crește încrederea în tine, dar oferă același mediu propice și populației de bacterii. Ține cont de faptul că îți petreci toată ziua cu zona intimă asfixiată de materiale care nu absorb apa, așa că asigură-te că măcar după plajă porți lenjerie de bumbac, care lasă pielea să respire. 

Nu exagera cu curățarea zonei intime!

Vaginul se curăță singur: suntem sigure că ai auzit până acum acest miraculos adevăr. Deși igiena intimă e un capitol important vara, nu exagera cu dușurile interne sau cu folosirea produselor agresive de curățare. Apa e suficientă și, dacă simți nevoia, un gel intim e recomandat. 

Toaleta antiinfecții

Și vara, la fel ca în orice alt anotimp, este recomandată hârtia igienică neparfumată, lipsită de chimicale. De asemenea, nu uita să te ștergi din față spre spate, ca să eviți propagarea bacteriilor care populează de obicei anusul în zona delicată a vaginului. 

Renunță la a doua înghețată!

Abuzul de dulciuri are nenumărate efecte negative pentru sănătate, atrag atenția specialiștii. Printre acestea se numără și faptul că bacteriile care provoacă candidoza, Candida albicans fiind cele mai predilecte, cresc în abundență atunci când ai o concentrație ridicată de zahăr în sânge. Înlocuiește înghețata aceea cu un frozen yogurt și renunță la ciocolată măcar pe timpul verii. 

Ferește-te de jacuzzi!

Poate părea o veste oribilă, dar jacuzziul e o sursă de infecții vaginale. Nu e neapărat o problemă dacă în mod normal nu te confrunți cu acest fenomen, dar, dacă ești predispusă la recurență, ar fi bine să îl eviți. Mai rău e atunci când mergi la un jacuzzi privat, deoarece în mod normal proprietarii lor nu tratează apa cu clor, așa cum se întâmplă la cele publice, ceea ce prilejuiește răspândirea bacteriilor. 

Mănâncă merișoare!

Sunt unele dintre cele mai eficiente fructe în lupta contra infecțiilor vaginale. Un studiu desfășurat la National Taiwan University din Taipei în 2012 a demonstrat că infecțiile tractului urinar erau cu 38 la sută mai rare în rândul persoanelor care au consumat merișoare.  

Iaurt cu fructe la micul-dejun

La fel de bun precum merișoarele este și iaurtul! Acesta conține probiotice, care pot restabili flora echilibrată a vaginului și te apără de bacteriile rele. Adaugă un pumn de fructe proaspete și s-a dus și pofta de dulce!

Bea multă apă! 

Hidratarea e esențială în timpul verii, mai ales că transpiri abundent și pierzi apă. Un organism hidratat luptă cu mai multă putere împotriva infecțiilor, așa că asigură-te că vei consuma aproximativ 2,5 litri de apă în timpul sezonului cald.

Nu uita să previi și să tratezi! 

Mai ales dacă ești victima candidozei sau a infecțiilor aparatului genital recurente, ai nevoie de o îngrijire specială. Nu uita să ai în bagaj produsele recomandate de medicul tău și folosește-le!

(articol realizat din surse online)

Citit 980 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 August 2023 07:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.