Fanteziile în exces necesită tratament

Fanteziile în exces necesită tratament
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Dacă sunt păstrate într-o limită sănătoasă, fetișurile nu reprezintă o problemă pentru cineva

Totuși, fetișurile pot lua ușor o formă obsesivă și se pot transforma într-o tulburare reală. Din punct de vedere clinic, diagnosticul pentru o tulburare fetișistă se pune după următoarele criterii:

- pentru o perioadă de cel puțin șase luni, persoana are fantezii recurente, care generează excitare, îndemnuri sau comportamente care implică obiecte neînsuflețite sau o concentrare deosebită asupra unor părți ale corpului;

- fanteziile, nevoile sexuale sau comportamentele provoacă stres semnificativ sau afectează individul din punct de vedere social, ocupațional sau personal.

Metodele de tratament includ diferite forme de terapie, precum psihanaliza tradițională, hipnoza, terapia cognitivă și comportamentală, precum și terapia cu medicamente (SSRI, terapie de deprivare de androgen). Unele medicamente prescrise ajută la scăderea gândirii compulsive asociate cu parafiliile.

Complicații

Dacă o astfel de tulburare este lăsată netratată, fetișismul poate provoca probleme grave sociale și emoționale.  Printre complicațiile care pot apărea se numără și fantezii sexuale continue cu obiecte, probleme sociale cauzate de aceste fantezii sau dorințe, probleme de relaționare interumană, depersonalizarea acțiunilor sau a fanteziilor sexuale, porniri sexuale greu de controlat în care sunt implicate părți ale corpului sau obiecte.

(articol realizat din surse online)

Citit 1582 ori Ultima modificare Duminică, 27 August 2023 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.