Metodele potrivite pentru a evita ”accidentele sexuale”

Metodele potrivite pentru a evita ”accidentele sexuale”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Metodele contraceptive sunt foarte importante pentru a preveni sarcina nedorită și pentru a controla planificarea familială. Acestea permit femeilor să ia decizii informate despre propriul lor corp și să aleagă momentul și numărul copiilor pe care îi doresc.

Alegerea unei metode contraceptive adecvate este influențată de factori precum stilul de viață, sănătatea, preferințele individuale şi costuri.

Contraceptive de barieră

Concepute pentru a preveni intrarea spermatozoizilor în uter, metodele de barieră se îndepărtează odată folosite și pot fi o opțiune pentru femeile care nu pot utiliza metode contraceptive hormonale.

Prezervativul masculin - este singura metodă de contracepție care oferă dublă protecție ambilor parteneri. Împiedică apariția unei sarcini nedorite (eficacitate 98 la sută) și previne infecțiile și bolile cu transmitere sexuală. 

Prezervativul feminin - este o folie moale de poliuretan care căptușește pereții vaginului în timpul actului sexual, oferind protecție împotriva unei sarcini nedorite (eficacitate 95 la sută), dar și împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală. Trebuie pus înaintea începerii actului sexual (poate fi introdus cu opt ore înainte). 

Diafragma - este o calotă semicirculară flexibilă, confecționată din silicon sau latex, care se introduce în vagin înainte de actul sexual. Trebuie lăsată în vagin minimum șase-opt ore după actul sexual, dar nu mai mult de 24.

Capacul cervical/vaginal - este un capac subțire, flexibil, confecționat din silicon, care se așează peste colul uterin. Înainte de contactul sexual, se umple cu spermicid. Trebuie lăsat în vagin minimum șase-opt ore după actul sexual, dar nu mai mult de 24. Eficacitate - 80 la sută.

Buretele contraceptiv - este un burete moale îmbibat cu spermicid care se introduce în vagin înainte de actul sexual. Trebuie păstrat aproximativ șase ore după contactul sexual și îndepărtat în maximum 24 de ore. Eficacitate 76-88 la sută.

Spermicidele - sunt geluri, creme, spray-uri, ovule sau supozitoare ce conțin substanțe chimice care distrug spermatozoizii. Eficacitatea spermicidelor utilizate singure este foarte scăzută (60-80 la sută), ele fiind destinate folosirii alături de alte metode contraceptive, cum ar fi prezervativul, diafragma sau capacul cervical.

Contraceptive orale

Sunt comprimate care conțin hormoni sintetici care împiedică ovulația. Acestea trebuie luate în fiecare zi, la aceeași oră și au o rată de succes de până la 99 la sută. Totuși, înainte de a apela la acestea, este important să discutați cu medicul pentru a determina ce tip de contraceptive orale este potrivit pentru dumneavoastră și dacă există riscuri de sănătate asociate.

Pilula combinată - este un anticoncepțional oral care conține doi hormoni sintetici similari cu estrogenul și progesteronul produși în organism de ovare. Reglează ciclul menstrual și reduce durerile din timpul menstruației. Poate fi folosită să trateze sindromul premenstrual și endometrioza. Eficacitate – 91 la sută.

Pilula monohormonală - conține doar doze mici de progestativ sintetic, asemănător progesteronului produs de ovare. Reduce sângerările menstruale şi ameliorează durerea din timpul menstruației. Scade riscul de boală inflamatorie pelvină şi de cancer ovarian şi de endometru. Deoarece nu conține estrogen, mini-pilula nu prezintă risc de tromboză. Poate fi folosită de către femeile care alăptează și de fumătoare.

Injecții contraceptive

Se administrează intramuscular la fiecare trei luni de către medicul ginecolog. Pot conține doar progesteron sau o combinație de progesteron sintetic și estrogen. Trebuie administrate la timp, la fiecare trei luni (patru injecții/an). Eficacitate - 99,7 la sută.  

Implanturi contraceptive subdermice

Sunt sub forma unei tije din material plastic pe care medicul ginecolog o inseră sub piele la nivelul brațului femeii, sub anestezie locală. Implantul conține substanța activă similară cu progesteronul natural, care este eliberată în corp lent, în ritm constant pe o perioadă de trei ani. Eficacitate - 99,9 la sută.

Plasturele cont raceptiv 

Conține estrogen şi progesteron. Se pune pe piele, la nivelul abdomenului inferior sau coapselor, însă nu la nivelul sânilor. Trebuie pus un plasture la fiecare  săptămână, timp de trei săptămâni. Plasturele are o rată de eșec de 7 la sută.

Inel vaginal 

Este un inel mic din plastic transparent care se plasează în vagin. Conține o combinație de hormoni (estrogeni și progesteron) din care se eliberează periodic o doză mică. Inelul este introdus o dată pe lună și este lăsat pe loc trei săptămâni. Eficacitate - 99,7 la sută.

Contracepția de urgență

Nu este o metodă de contracepție care să fie folosită regulat. Există două tipuri:

Pilula contraceptivă de urgență (pilula sau pastila „de a doua zi”) -  este recomandată folosirea în termen de 12-72 de ore  de la contactul sexual neprotejat și nu mai mult de două ori pe an.

Dispozitivul intrauterin cu cupru - trebuie să fie introdus în maximum 120 de ore (cinci zile) de la  contactul sexual neprotejat. Metoda este aproape sută la sută eficientă în prevenirea sarcinii.

Dispozitive intrauterine (DIU)

Dispozitivele intrauterine sunt dispozitive mici, în formă de T, care sunt inserate în uter de către un medic. DIU-urile pot fi cu hormoni sau fără hormoni și împiedică fertilizarea prin modificarea mediului uterin. Acestea sunt eficiente în prevenirea sarcinii cu o rată de succes de până la 99 la sută.

DIU-ul cu eliberare de hormoni - este un mic dispozitiv plasat în uter care eliberează treptat hormonii progestogeni pentru a preveni sarcina. Această metodă poate fi utilizată timp de 3-5 ani și are o rată foarte mare de eficacitate.

Steriletul cu cupru - este un dispozitiv intrauterin care nu conține hormoni și este format dintr-un fir de cupru. Acesta împiedică fertilizarea prin producerea unui mediu ostil pentru spermatozoizi și este eficient în prevenirea sarcinii cu o rată de succes de până la 99 la sută.

(articol realizat din surse online)

Citit 1361 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Septembrie 2023 18:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.