Pui marinat în suc de mere cu garnitură de rădăcinoase

Pui marinat în suc de mere cu garnitură de rădăcinoase
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ingrediente: pentru puiul marinat: 1,5 kilograme pui grill, 600 ml suc de mere acrișor,  300 ml supă de pui, 3 căței de usturoi, 30 ml ulei de măsline, zeama de la ½ de lămâie, 1 lingură rasă sare grunjoasă, 4-5 rămurele de cimbru proaspăt; pentru garnitură: 300 g sfeclă roșie (3 buc. sfeclă baby), 400 g morcovi baby, 300 g rădăcină de păstârnac, 400 g cartofi pentru copt, 2 cepe roșii, 2 căței de usturoi, 30 ml ulei de măsline, sare, piper negru măcinat și cimbru proaspăt după gust

Preparare: Se toaletează puiul și se așează într-un vas încăpător. Pentru marinadă, se pregătește sucul de mere proaspete. Se amestecă într-un castron sucul de mere, supa de pui, sucul de lămâie, uleiul de măsline și sarea grunjoasă. Se adăugă, pe lângă pui, rămurele de cimbru proaspăt. Se înfoliază castronul și se lăsă la rece, peste noapte. Dacă vă grăbiți, puiul se poate marina la temperatura bucătăriei, timp de 2-4 ore. Puiul se scoate din lichid, se scurge bine și se așează pe un grătar deasupra unei tăvi, să se dreneze de marinada rămasă. Se pregătește tava cuptorului, care se setează la 190°C, ventilat (sau 200°C, fără ventilație). Se decojesc legumele, sfecla roșie, păstârnacul și cartofii şi se taie în bucăți potrivite. Morcovii baby se lasă întregi. Ceapa se taie în bucăți mărișoare (felii de 1 cm grosime). Se adăugă în tavă toate legumele și se stropesc cu uleiul de măsline. Se condimentează cu sare, piper și cimbru proaspăt. În mijlocul tăvii, se trag legumele deoparte și se creează un loc liber în care să așează puiul marinat. Cele trei mere se spală, se taie în sferturi și se îndepărtează căsuța semințelor. Se păstrează două bucăți (2 sferturi de măr) deoparte, iar restul se aranjează deasupra legumelor din tavă. Se condimentează puiul în interior și pe exterior cu sare, piper și frunzulițe de cimbru. În cavitate, se introduc cele două bucăți de măr păstrate, 2 căței de usturoi și 3 ramuri de cimbru. Puiul (și legumele) se coc în cuptorul preîncins la 190°C, ventilat (sau 200°C, fără ventilație), cu căldură de jos și de sus, tava fiind așezată la o înălțime medie. Timpul de gătire este de o oră şi 20 – 30 de minute, după cât de mare e puiul, după cât de rece a fost când l-am dat la cuptor, dar și după cât de pătruns ne place să fie. Dacă puiul are tendința să se rumenească prea repede, se acoperă cu hârtie de copt umezită și stoarsă și se continuă coacerea până ce este gata.

Citit 572 ori Ultima modificare Duminică, 17 Septembrie 2023 09:59

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.