Cosmonautul Dumitru Prunariu, la Galați

Cosmonautul Dumitru Prunariu, la Galați
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

"Metadrept. Xenodiplomația spațială" este titlul volumului semnat de prof. univ. dr. și avocat Nasty M. Vlădoiu, lansat, recent, în sala "Aula Magna" a Facultății de Drept din cadrul Universității "Dunărea de Jos" Galați

Alături de renumitul avocat, la lansare a fost prezent general acad. Dumitru Dorin Prunariu, singurul "ambasador al românilor în cosmos", misiune îndeplinită cu succes în perioada 14-22 mai 1981. Cosmonautul român a făcut echipă cu rusul Leonid Popov, în nava spațială "Soyuz-40". În acel moment, românul era al 103-lea cosmonaut care a ajuns în cosmos, astăzi numărul acestora fiind de peste 600.

În același context, a revenit la Galați profesor univ. dr. Ioan Chelaru, președintele Uniunii Juriștilor din România, alături de prof. univ. dr. și notar public Bogdan Ciucă, președintele Academiei de Științe Juridice din România. Profesor univ. dr. George Schin, decan al Facultății de Drept și Științe Administrative din Galați, a fost moderatorul evenimentului, care i-a salutat pe distinșii oaspeți. Au mai fost prezenți reprezentantul Arhiepiscopului Dunării de Jos, părintele protopop de Galați, pr. Valentin Rădoi, și Ionuț Pucheanu, primarul Galațiului.

George Schin a făcut o scurtă trecere în revistă a subiectului conferinţei, precizând că, dacă până acum am învățat ce înseamnă Dreptul, acum trebuie să aflăm ce presupune "Metadreptul". Tematica a acaparat asistența, în somptuoasa Aula Magna fiind prezenţi aproximativ 300 de studenți, îndeosebi de la Facultatea de Drept și Administrație Publică, interesați de ineditul subiect.

Știm că Dreptul tradițional este cel care reglementează, prin reguli (norme), principii și instituții, viața și conviețuirea între pământeni, între cetățeni și instituțiile unui stat de drept. Noul concept, Metadreptul, compus din doi termeni, s-ar traduce "dincolo de Drept".

Absolvent de Drept Internațional, la Facultatea "Nicolae Titulescu" din București, avocatul Nasty M. Vlădoiu, în prezent profesor de Drept la Universitatea "Transilvania" şi avocat la Baroul București, aduce în atenția cititorilor noțiuni în premieră. Unele par de domeniul științifico-fantasticului, deși, privind realitatea imediată, în care războaiele au împânzit lumea, parcă s-ar simți nevoia unor reglementări mai clare în privința agresării spațiului aerian și cosmic...

Invitat să se adreseze tinerilor, cosmonautul Dumitru Prunariu - care semnează prefața amintitei cărți - a vorbit despre cosmos, despre industria spațială, despre infrastructura spațială, care produce miliarde de dolari, dar necesită și sume imense pentru cercetare, investiție care nu este la îndemâna prea multor state, scopul fiind cel de căutare a vieții în alte galaxii. "Omenirea este permanent în căutarea vieții pe alte corpuri cerești, viața fiind condiționată de existența apei. Apa a fost găsită și pe alte planete și pe sateliții lor naturali, inclusiv pe Lună, dar și în alte sisteme stelare", a spus Dumitru Prunariu, care a explicat auditoriului că la nivel internațional există preocuparea unor reglementări, în eventualitatea unei întâlniri între pământeni şi "inteligențe" ale altor civilizații.

Autorul a pornit de la termenul "pionierului" american Smith E. Henry, a parcurs și alți autori, definirea conceptului de Metadrept fiind făcută însă de Andrew G. Haley. "În concepția lui Andrew G. Haley, de profesie jurist, cu o influență majoră în dezvoltarea Dreptului Cosmic, Metadreptul cuprinde un set de norme și principii, care ar putea fi negociate și acceptate la nivel de lege și care ar putea fi aplicate în cazul unor posibile întâlniri dintre pământeni şi entități inteligente extraterestre din alte galaxii. Acest concept, în lucrarea lui Nasty Vlădoiu, capătă valențe noi, acesta fiind primul specialist român în Drept Internațional care abordează acest subiect", a precizat Dumitru Prunariu.

Tinerii prezenți au aflat multe informații despre univers, despre sistemele stelare cu planete asemănătoare cu Pământul, că vârsta universului este de peste 13 miliarde de ani, în timp ce vârsta sistemului nostru solar este de 4,7 miliarde de ani.

"Observăm că în această evoluție a universului, până la formarea stelelor, formarea sistemelor planetare, formarea sistemului nostru solar, au trecut miliarde de ani. Vă dați seama, noi ne folosim de telefoanele mobile de numai câteva zeci de ani și iată la ce performanțe am ajuns. Dacă în alte zone ale Universului, o civilizație s-ar fi dezvoltat măcar cu o mie de ani mai devreme, vă dați seama ce tehnologie ar stăpâni acea civilizație?", a întrebat, retoric, cosmonautul.

Potrivit informațiilor culese de telescopul spațial "Kepler" și de sonda spațială "Gaia", multe dintre exoplanetele cunoscute (câteva mii la număr) ar conține 50 la sută apă. De asemenea, roverul american "Perseverence" şi cel chinez "Zhurong" au găsit urme de apă pe planeta Marte şi caută insistent urme de viață ancestrală pe Planeta Roșie, a mai spus oaspetele.

Dincolo de noul concept de Metadrept, omenirea are, din 1967, un "Tratat al spațiului cosmic", pe care cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu l-a numit "Biblia" Dreptului cosmic, potrivit căruia nimeni nu este stăpân pe cosmos, deși există o "mică portiță" care permite "experimente, unele dintre ele militare". În concluzie, este vital ca spațiul cosmic să nu fie folosit în scopuri militare, care să ducă la deteriorarea şi chiar distrugerea întregii creații...

Prof. univ. dr. Ioan Chelaru l-a felicitat pe autor și a spus, între altele, că "principiile de Drept nu se vor schimba niciodată și că actualul volum este un plus care se adaugă patrimoniului juridic".

Gălățeanul Bogdan Ciucă le-a mulțumit, la rându-i, oaspeților și a precizat că Metadreptul este o provocare a viitorului, alături de alte științe, considerate acum de nișă. În plus, a anunțat că a venit la întâlnirea cu singurul cosmonaut român însoțit de cei doi copii ai săi și de soție, fiindcă "o dată în viață te întâlnești cu un cosmonaut".

"Din când în când, ar trebui să mai ridicăm și ochii spre cer, fie că e vorba de ochii trupești, fie de cei spirituali și sufletești, pentru a vedea perfecțiunea și ordinea care tronează acolo Sus, ordine pe care Creatorul a pus-o în lucrarea Sa. Tocmai de aceea, vechii antici au numit universul cosmos, pentru a sublinia ordinea pe care Dumnezeu a pus-o", a spus, în cuvântul său, părintele protopop Valentin Rădoi. Teologul a spus că această carte "transcende atât cotidianul, cât mai cu seamă lumea care ne pare din ce în ce mai strâmbă". Și într-o lume în care totul este dominat de discordie, de războaie, de fuga după înavuțire, e nevoie să privim către cer, către cosmosul de Sus, dar mai ales către "cosmosul interior", cum ne învață Sf. Maxim Mărturisitorul, care definește omul drept un "microcosmos", iar creația întreagă - un "macrocosmos". Ca să fim în concordanță cu întreaga creație și să nu tulburăm, prin acțiunile noastre, frumusețea pe care ne-a lăsat-o Creatorul, "trebuie să-l vedem pe om ca pe o încununare a creației lui Dumnezeu, iar Pământul ca pe un Rai", a mai spus părintele Rădoi.

În interviul pe care ni l-a acordat în 2013, publicat în volumul "Voievozii Cuvântului și ai faptelor bune", l-am întrebat pe Dumitru Prunariu dacă acolo, Sus, "a avut vreo întâlnire de gradul zero cu vreun extraterestru". "Nu! Nu am întâlnit nici extratereștri, nici OZN-uri, dar în fiecare moment am simțit că o Putere nevăzută mi-a fost în preajmă și m-a ținut la adăpost de eventuale pericole", ne-a spus singurul "ambasador al românilor în cosmos".

Citit 1425 ori Ultima modificare Vineri, 03 Noiembrie 2023 18:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.