Oameni de seamă. Sfântul Augustin, unul dintre părinții Bisericii

Oameni de seamă. Sfântul Augustin, unul dintre părinții Bisericii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Augustin de Hipona, cunoscut ca Sfântul Augustin,  s-a născut la Tagaste (astăzi, Souk Ahras, Algeria), în vechea Numidia, în nordul Africii, pe 13 noiembrie 354. Tatăl său, Patricius, era păgân, iar mama sa, Sfânta Monica, era o practicantă exemplară a creștinismului. Educația elementară a lui Augustin, primită în orașul natal, a fost una creștină. A învățat mai apoi la Madaura și Cartagina, unde a studiat retorica.

În anii 373-383, a fost profesor de retorică, întâi la Tagaste, apoi la Cartagina. A plecat apoi la Roma, pentru a întemeia o școală de retorică, dar nu a avut succesul așteptat. Atras o vreme de maniheism şi de scepticism, s-a întors în 386 la creştinism, hotărâtoare în acest sens fiind influenţa episcopului Ambrozie de Milano, care l-a şi botezat, în noaptea de Paşte a anului 387. În 389, a revenit la Tagaste, unde a întemeiat o comunitate monahală, iar în 395 a fost numit episcop de Hippo, funcţie pe care a păstrat-o până s-a stins din viaţă.

Dintre numeroasele sale tratate teologice (şi filosofice), cele mai cunoscute sunt "Confesiunile" şi "Cetatea lui Dumnezeu". Adaptând filozofia Antichităţii (îndeosebi tradiţia platoniciană) la învăţătura creştină, Augustin a creat el însuşi un important sistem filosofic şi a contribuit astfel decisiv la fundamentarea gândirii creştine medievale şi moderne. Alte scrieri ale Sfântului Augustin: "De dialectica", "Solilocvii", "De doctrina Christiana", "De libero arbitrio", "Despre îngeri şi oameni", "Despre adevărata religie", "Despre minciună".

Filosof și teolog creștin, episcop în nordul Africii, Augustin de Hipona este considerat unul dintre părinții Bisericii din Antichitatea târzie, în pragul spre Evul Mediu timpuriu. A fost primul filosof care a luat în considerare istoria ca fiind necesară pentru educarea oamenilor și pentru lichidarea răului. Concepția lui a fost preluată și utilizată dogmatic pentru respingerea concepției aristotelice a lui Toma de Aquino.

În vremea Reformei, a fost preluată în special concepția despre predestinare și istorie ca tămăduitoare. Teologul grec Christos Yannaras, în schimb, consideră că Augustin este "sursa întregii alienări, a întregii alterări a adevărului eclezial în Occident".

S-a stins din viață pe 28 august 430, în Numidia. Mormântul său se află în Biserica "Sf. Petru" din Pavia. În Biserica Ortodoxă, este prăznuit pe 15 iunie.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 666 ori Ultima modificare Duminică, 12 Noiembrie 2023 11:58

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.