Remember. Benedetto Croce (1866 - 1952)

Remember. Benedetto Croce (1866 - 1952)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Benedetto Croce s-a născut pe 25 februarie 1866, în Pescasseroli, Italia. Filozoful idealist și spiritualist, criticul, politicianul și educatorul italian Benedetto Croce a dominat viața intelectuală italiană în prima jumătate a secolului al XX-lea. La 17 ani, după pierderea părinților săi într-un cutremur, a plecat la Roma, la unchiul său. Îndrumat de acesta, a urmat cursurile Facultății de Drept, pe care însă nu a absolvit-o.

Deziluzionat de universitate, s-a întors la Napoli, unde a început un curs de studii independente. În jurul vârstei de 18 ani, s-a îndepărtat de catolicism și a devenit ateu, rămânând astfel tot restul vieții. Fără o diplomă universitară, pregătirea lui Croce a fost în mare parte aceea a unui autodidact. Studii academice de filozofie nu a făcut, nici cariera învățământului nu l-a interesat, dar a fost un neîntrecut doctrinar și teoretician cu care s-ar mândri cele mai ilustre universități. Cărțile pe care le-a scris alcătuiesc ele singure o bibliotecă.

La 21 de ani scrie prima sa operă de amploare, ”La rivoluzione napoletana del 1799”. A deținut funcții publice de două ori: în 1920-1921 a fost ministru al Învățământului și în 1944, după înlăturarea regimului mussolinian, a participat la formarea primului guvern de coaliție. În 1910, Croce a intrat în politică și a fost numit senator pe viață. Croce, la aproape 40 de ani, a scris principala sa operă, „Estetica”. Alte lucrări: ”Filosofia practicii”, ”Breviarul de estetică”, ”Poezia” ș.a.

A încetat din viață pe 20 noiembrie 1952, la Napoli.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 547 ori Ultima modificare Duminică, 19 Noiembrie 2023 12:39

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro