Oameni de seamă. Vasili Kandinski, pionier al artei abstracte

Oameni de seamă. Vasili Kandinski, pionier al artei abstracte
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Pictorul Vasili Kandinski s-a născut pe 4 decembrie 1866, într-o familie burgheză din Moscova. În 1871, familia Kandinski a părăsit Moscova şi s-a stabilit la Odessa. De la vârsta de opt ani, a început să ia lecţii de pian şi violoncel. Apoi, a frecventat cursurile liceului clasic şi a studiat desenul. În 1885, s-a întors la Moscova, pentru a urma cursurile Facultăţii de Drept, iar după absolvire a lucrat ca profesor universitar.

Vizionarea unei expoziţii a pictorului francez Claude Monet la Moscova şi participarea la o reprezentaţie a operei "Lohengrin" a lui Wagner au avut un efect puternic asupra lui Kandinski, stârnindu-i interesul pentru artă şi determinându-l să se autoeduce vizual, călătorind la Paris. În 1896, a luat decizia irevocabilă de a deveni pictor. A plecat la München, unde se afla una dintre cele mai renumite Academii de Artă din Europa acelor vremuri.

În ianuarie 1909, Kandinski a fondat la München, împreună cu prietenii săi artişti, "Noua Asociaţie de Artişti". Ca toți artiștii avangardiști, erau animați de același nonconformism față de arta oficială. A organizat expoziții cu operele unora dintre cele mai marcante personalități ale lumii artistice ale momentului: Picasso, Braque, Derain.

După izbucnirea Primului Război Mondial, a fost constrâns să părăsească Munchenul, fiind cetățean rus, astfel că s-a întors la Moscova. În 1920, a devenit profesor la Universitatea din Moscova, iar un an mai târziu a înfiinţat Academia de Ştiinţă şi Artă. În decembrie 1921, a plecat la Berlin şi nu s-a mai întors niciodată în Rusia.

Curând după sosirea sa la München, pictura abstractă şi-a găsit promotori la Paris, în Italia şi în Rusia. Vasili Kandinski alături de Robert Delaunay, Frank Kupka, Kasimir Malevici, Piet Mondrian, prin ponderea şi semnificaţia operei lor, sunt consideraţi pionieri ai artei abstracte de la la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Chiar dacă a devenit cetăţean german în 1928, Kandinski a plecat la Paris, iar în 1939 a devenit cetăţean francez.

Dintre lucrările sale cunoscute amintim: "Pereche călare", "Murnau - vedere cu biserica", "Improvizația 19", "Compoziția IV", "Improvizația 26", "Compoziția VI", "Impresie", "În cenușiu", "Rețeua neagră", "Pustiul verde", "Albastrul cerului", "Echilibrul".

A încetat din viață la Neuilly-sur-Seine, Franța, pe 13 decembrie 1944.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 552 ori Ultima modificare Duminică, 03 Decembrie 2023 20:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.