Top zece nuduri celebre în arta erotică

Top zece nuduri celebre în arta erotică
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Dacă ne amintim de lecțiile de istorie, vom spune că da, cu siguranță, înaintașii noștri aveau coduri de conduită foarte bine stabilite și erau foarte pudici. Nimic mai greșit! Unele dintre cele mai valoroase opere de artă ale lumii înfățișează trupul uman în toată goliciunea sa.

Trupul uman, cu frumusețea și erotismul lui, a constituit o nesecată sursă de inspirație pentru artiștii tuturor vremurilor. De la zeități, la dive ale cinematografiei, femei simple sau personaje fantastice, frumosul uman ni se dezvăluie, chiar și după secole, în cele mai surprinzătoare și misterioase ipostaze. Iată care sunt, potrivit unui clasament realizat de specialiști, cele mai frumoase și celebre nuduri din arta erotică. Deloc surprinzător, cele mai multe provin din perioada Renașterii, Michelangelo surprinzând atât erotismul feminin, cât și pe cel masculin în lucrările sale, care astăzi pot fi admirate în marile muzee sau biserici ale lumii.

1. Maja dezbrăcată - Francisco Goya

Tabloul pictat de Francisco Goya între 1797 și 1800 are și o variantă în care femeia este îmbrăcată. De altfel, identitatea modelului nu e cunoscută, însă se crede că e vorba despre o amantă a prim-ministrului spaniol Manuel de Godoy. În 1815, pictorul a fost adus în fața unui tribunal pentru a dezvălui cine este beneficiarul nudului, însă declarația lui s-a pierdut. În orice caz, Goya și-a pierdut titlul de pictor oficial al curții în urma acestui scandal. Chiar și așa, opera sa este printre primele care înfățișează corpul feminin cu păr pubian.

Lucrarea poate fi admirată la Museo del Prado, Madrid.

2. Facerea lui Adam - Michelangelo

Capela Sixtină este un monument unic în lume. Plafonul său este acoperit de o frescă pictată de Michelangelo în 1511 și ilustrează Geneza divină. Una dintre cele mai frumoase scene este cea în care Dumnezeu, după ce l-a plămădit pe Adam din lut, îi insuflă viață primului om.

3. David - Michelangelo

Sculptura înaltă de mai bine de cinci metri este, probabil, unul dintre cele mai cunoscute simboluri renascentiste. Michelangelo a trudit trei ani la desăvârșirea statuii, între 1501 și 1504. Opera sa îl reprezintă pe eroul biblic David, chiar înainte de lupta cu Goliat, într-o veșnică atitudine sfidătoare și belicoasă.

Opera poate fi admirată la Galleria dell'Accademia din Florența.

4. Venus din Urbino

Tiziano Vecellio a pictat-o pe Venus într-un decor tipic renascentist în 1538. Maestrul o dezbracă pe zeiță nu doar de haine, ci și de toate atributele sale divine și o lasă în fața privitorului mai mult femeie decât divinitate, într-o ipostază vădit erotică și cu o privire provocatoare.

Opera poate fi admirată la Galeriile Uffizi din Florența.

5. Frau bei der Selbstbefriedigung (Masturbarea) - Gustav Klimt

Pictorul simbolist Gustav Klimt a fost unul dintre reprezentanții de marcă ai Secesiunii vieneze. Opera sa este presărată de nuduri, în special feminine, și de regulă au un mesaj profund. Niciuna dintre ele nu arată, însă, o ipostază atât de erotică și de naturală ca cea surprinsă în "Frau bei der Selbstbefriedigung".

6. Nud roșu - Amedeo Modigliani

Nudul expresionist a fost pictat de către Modigliani în 1917. În același an, pictorul si-a expus operele în Paris, însă la numai câteva ore de la vernisaj, poliția a închis expoziția.

De altfel, sensibilitățile parizienilor au fost jignite de către nudurile sale, în special de către tabloul acesta, care prezintă liniile sinuoase ale trupului feminin. Chiar dacă acum ne poate părea, în cel mai bun caz, senzual, nicidecum șocant, pentru Franța începutului de secol XX, nudul lui Modigliani a fost un atac la adresa bunelor moravuri.

În 2015, nudul semnat de Amedeo Modigliani a fost achiziţionat cu 170,4 milioane de dolari, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Christie’s, la New York. Considerat drept una dintre operele majore ale sale, tabloul a stabilit un record mondial de preţ pentru artistul italian.

7. Olympia - Edouard Manet

Nudul celebrei curtezane este inspirat deopotrivă din "Venus" de Tițian și "Maja dezbrăcată" a lui Goya. Tabloul a fost expus pentru prima dată în 1865, la Salonul din Paris. Iubitorii de artă nu au fost șocați atunci doar de goliciunea femeii. Mai degrabă, tabloul lui Manet a provocat revoltă din cauza expresiei sale mândre și a privirii directe, sfidătoare și provocatoare în același timp.

Opera poate fi admirată la Musée d'Orsay, Paris.

8. Nașterea lui Venus - Sandro Botticelli

Botticelli a lucrat timp de doi ani la finalizarea tabloului său, între 1485 și 1487. Acesta a surprins legenda elenă despre originea zeiței iubirii. Uranus, primul rege al zeilor, este lovit în vintre de moarte de către fiul său, Cronos. Din sângele și sămânța scurse în mare se va naște zeița Afrodita, Venus la romani.

Purtată de către suflarea caldă a Zefirului, ajunge în insula Cipru. Aici, grațiile o dăruiesc cu toate însușirile pentru a o face irezistibilă, iar nimfele se înghesuie să-i pună mătase pe umeri și bijuterii pe mâinile delicate. Acesta este momentul ilustrat desăvârșit de marele maestru Italian. Opera poate fi admirată la Galeriile Uffizi din Florența.

9. Marilyn Monroe în Playboy

Povestea celebrelor nuduri ale lui Marilyn Monroe începe în 1949, atunci când fotograful Tom Kelley a rugat-o pe blondă să pozeze pentru un calendar, iar ea a acceptat. Întreaga ședință a durat două ore, în prezența soției fotografului. Mai mult de atât, se crede că Natalie a avut ideea decorului din catifea roșie. Pentru aceste poze, actrița a primit 50 de dolari. În 1953, Hugh Hefner a cumpărat drepturile de autor asupra imaginilor, apoi le-a publicat în Playboy.

10. Visul soției pescarului - Katsushika Hokusai 

Ilustrația este desprinsă dintr-o lucrare shunga, o formă de artă populară. Kinoe no Komatsu a fost publicată în trei volume, începând din 1814. De altfel, este una dintre cele mai celebre ilustrații ale lui Hokusai. Diferite exemplare ale lucrării pot fi admirate în mai multe muzee ale lumii.

Citit 668 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Februarie 2024 05:21

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.