Oameni de seamă. Galileo Galilei, savantul care a înfruntat Inchiziția

Oameni de seamă. Galileo Galilei, savantul care a înfruntat Inchiziția
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Savantul italian Galileo Galilei s-a născut pe 15 februarie 1564, la Pisa. A fost unul dintre cei mai cunoscuți savanți ai Renașterii. Astronom, fizician, inginer, filosof și matematician, Galilei a jucat un rol-cheie în Revoluția Științifică și a rămas în istorie pentru conflictul său cu Inchiziția romană: ca susținător al teoriei heliocentrice, Galilei a fost judecat de Inchiziție pentru erezie. Catolic convins, Galileo a fost tentat să devină preot, dar la insistențele tatălui său, s-a înscris la cursurile de medicină de la Universitatea din Pisa.

A fost atras mai mult de matematică și a renunțat la medicină. Era încă foarte tânăr când a inventat termoscopul, precursorul termometrului. Între 1589-1592, Galileo a predat matematică la Universitatea din Pisa, apoi s-a mutat la Padova pentru a preda geometrie, mecanică și astronomie. În 1609, Galileo a aflat despre invenția telescopului, ulterior fabricându-și singur unul. A fost un moment-cheie pentru Galilei, care a început să-și îndrepte atenția către cer. A descoperit că Luna nu era plată și nici nu avea suprafața netedă, ci că este o sferă cu munți și cratere.

A descoperit că Venus are mai multe faze, la fel ca Luna, demonstrând astfel că planeta se rotește în jurul Soarelui. A descoperit și că Jupiter are propriii lui sateliți, care se învârt în jurul său, nu al Pământului – încă o dovadă că teoria geocentrică – potrivit căreia corpurile cerești se învârt în jurul planetei noastre – nu este corectă. Galileo a început astfel să adune din ce în ce mai multe dovezi în sprijinul teoriei lui Copernic (teoria heliocentrică),  astfel contrazicând doctrina oficială a Bisericii, deși era un om credincios. Considera că teoria heliocentrică nu este în contradicție cu Biblia, susținând că Scriptura a fost scrisă dintr-o perspectivă pământeană și că știința pur și simplu oferă o perspectivă diferită, mai exactă. Din cauza acestor teorii, Galileo Galilei a intrat în atenția Inchiziției, care considera teoria lui Copernic ca fiind eretică.

În 1632, Galilei a publicat ”Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii”, o lucrare construită ca un dialog între trei personaje: un susținător al teoriei lui Copernic, un adversar al acesteia și un personaj imparțial. Deși savantul a susținut că opera sa este una neutră, Inchiziția a fost de altă părere. Condamnat pentru erezie, Galilei, care nu s-a dezis niciodată cu adevărat de convingerile sale, a fost ținut în arest la domiciliu până la sfârșitul vieții.

A încetat din viață pe 8 ianuarie 1642, la Arcetri, Florența.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 498 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Februarie 2024 17:27

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Alicante
    Vineri, 16 Februarie 2024 06:28
    86.124.201.***
    E pur si muove!
    1
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.