Oameni de seamă. Nina Simone, ”preoteasa sufletului”

Oameni de seamă. Nina Simone, ”preoteasa sufletului”
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cântăreața, compozitoarea și pianista americană Nina Simone (pe numele adevărat Eunice Kathleen Waymon) s-a născut pe 21 februarie 1933, în Tryon, Carolina de Nord, într-o familie săracă şi numeroasă. A fost una dintre cele mai apreciate voci ale muzicii internaţionale, creaţiile sale fiind un amestec de muzică clasică, jazz, blues, folk, R&B, gospel şi pop. Este considerată, alături de Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan și Billie Holiday, una dintre cele mai mari patru cântărețe de jazz din istorie. Stilul său original provine din fuziunea melodiilor gospel și pop cu muzica clasică.

 Discografia sa reuneşte peste 40 de albume, înregistrate între 1958 şi 1974. Printre artiştii pe care i-a influenţat se numără Aretha Franklin, Madonna, Beyoncé, Adele, Nick Cave, Van Morrison, Christina Aguilera, Kanye West, Bono, John Legend, Cat Stevens, Alicia Keys.

A fost atrasă de muzica clasică încă din copilărie, dar sărăcia și prejudecățile etnice au depășit ambițiile ei. A început să cânte la pian la vârsta de trei ani, prima melodie pe care a cântat-o fiind ”God Be With You, Till We Meet Again”. A susținut primul său concert, un recital clasic, la vârsta de doisprezece ani.

Primul ei album, ”Little Girl Blue”, a fost lansat în 1958.

La mijlocul anilor 1960, s-a alăturat mișcării pentru drepturile civile.

A muncit  din greu pentru a deveni „primul concertist clasic negru din America”.

Pentru a-și finanța lecțiile private, cânta la pian la Clubul Midtown Bar & Grill din Atlantic City. Mixul de jazz, blues și muzică clasică pe care l-a interpretat în Midtown i-a permis să obțină un grup de admiratori fideli.

La 12 aprilie 1963, a cântat la Carnegie Hall, în ziua în care Martin Luther King a fost arestat la Birmingham (Alabama).

Autobiografia lui Nina Simone, intitulată ”I Put a Spell on You”, a fost lansată în 1992 și a înregistrat ultimul său album ”A Single Woman” în anul următor. În același an, a interpretat o versiune a ”Ne me pas” de Jacques Brel la Festivalul Internațional de Jazz de la Montreal.

În 1998, a fost invitată specială la petrecerea de ziua lui Nelson Mandela.

În 1999, a fost onorată pentru întreaga carieră cu premiul muzical din Dublin. În 2000, a primit Premiul Diamond pentru excelență în muzică de la Asociația de muzică afro-americană din Philadelphia.

A încetat din viață pe 21 aprilie 2003, în Provence-Alpes-Côte d'Azur, Franța.  

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 681 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Februarie 2024 10:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.