Desuurile, de la vestimentație practică, la modă

Desuurile, de la vestimentație practică, la modă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Istoria lenjeriei intime se leagă direct de istoria dezvoltării femeii în societate și de schimbarea percepțiilor acesteia față de tot ce înseamnă vestimentație, modă și confort

Femeile au purtat un fel sau altul de lenjerie intimă încă din cele mai vechi timpuri, pentru că femeile și-au dorit dintotdeauna să-și mențină siluetele subțiri, bustul amplu și să își ascundă vederii anumite părți ale anatomiei. Istoria lenjeriei intime se confundă astfel cu istoria umanității, căci o formă sau alta de lenjerie intimă a fost identificată la mai toate culturile și imperiile din vechime.

Corsetul, din Renaștere la Regina Victoria

Deși se consideră în mod eronat că de fapt corsetele preced sutienele din punct de vedere istoric, descoperiri arheologice efectuate în 2008 demonstrează că sutienele, așa cum erau confecționate atunci, au fost purtate cu mult înainte de era corsetului, fiind prezente și la culturile din Europa și Asia de Est. Istoria lenjeriei intime o acuză pe nedrept pe Ecaterina de Medici ca fiind “inventatoarea” corsetului. În epoca Renașterii, femeile din înalta societate puneau mare preț pe busturile și decolteurile lor, iar secolele XVI-XVII au reprezentat adevărate epoci în care femeile s-au lăsat cuprinse de aceste obiecte de vestimentație ce nu erau departe de instrumentele de tortură din era medievală.

Cu toate acestea, nu toate femeile purtau un astfel de obiect de lenjerie. Cele care munceau la câmp, femeile din clasa medie și joasă nu își susțineau bustul decât cu fâșii de material textil trecute peste și pe sub sâni. Corsetul era apanajul femeilor “de lume” – iar acest lucru a devenit evident în Franța din perioada Revoluției și a Războaielor Napoleoniene. În acele vremuri s-a produs o “eliberare” a femeii, corsetul fiind blamat ca fiind un simbol asociat cu aristocrația asupritoare.

Desigur, corsetul și variantele sale au călătorit și peste ocean, nou-născuta America îmbrățișând din plin moda și practicile vestimentare venite din Europa. Dar chiar și acolo, faimoasele corsete erau în cea mai mare parte destinate femeilor de familie bună, fiind considerate, mai ales în perioada Războiului Civil, obiecte de lux pe care și le mai puteau permite doar anumite membre ale clasei sociale de sus. 

Revenind în Europa, Epoca Victoriană a dus corsetul la rang de artă, femeile purtând straturi peste straturi de haine incluzând cămăși lungi, ciorapi, chiloți, alte cămăși, corset pentru sâni, centură pentru talie etc. Deși de un formalism rigid în ceea ce privea lungimea hainelor, epoca victoriană a apreciat în mod paradoxal mărimea bustului și folosirea diverselor tipuri de corsete pentru a-l pune în evidență – deși hainele acelor vremuri nu lăsau la vedere niciun centimetru de piele.

Epoca edwardiană a venit cu o binefăcătoare undă de relaxare în ceea ce privește încorsetarea femeilor până la pragul de tortură, viitorul acestor obiecte vestimentare fiind pus sub semnul întrebării atât de război, cât și de vocile din ce în ce mai puternice ale medicilor și specialiștilor în sănătate care susțineau înlăturarea corsetului pentru a se evita probleme grave de sănătate. 

Sutienul a evoluat în războaie

Sutienul, așa cum îl cunoaștem astăzi, a venit ca un răspuns mult-așteptat la corsetele ce erau încă populare în secolul al XX-lea. Deși au existat multe încercări de a crea diverse sutiene, centuri sau corsete mai confortabile și în secolul al XIX-lea, Mary Phelps Jacob este considerată inventatoarea sutienului modern pe care îl purtăm și în ziua de azi – în versiuni mult îmbunătățite, desigur. Modelul lui Mary poate fi descris ca un fel de bustieră prinsă cu panglici care nu strivea sânii, ci îi scotea în evidență elegant.

Din acel moment, sutienul nu a mai fost doar o piesă de lenjerie intimă, ci un produs de modă. Designerii din întreaga lume au înțeles pe loc succesul unui astfel de sutien, femeile îmbrățișându-l fără rezerve, și și-au adaptat creațiile în funcție de această piesă. Sutienul a dat tonul unei revoluții în modă.

Primul Război Mondial a avut și el contribuția proprie la eliberarea femeii și la modificarea radicală a percepțiilor asupra acestora. Femeile au început să lucreze în fabrici și spitale și să poarte uniforme. Corsetele au devenit curând o amintire, iar sutienul lui Mary și varietățile acestuia s-au transformat în piese de lenjerie intimă obișnuită. 

Cel de-Al Doilea Război Mondial a zguduit și el nu numai lumea, ci și rolul femeii în societate. Trimise de această dată pe front, implicate în acțiuni dintre cele mai periculoase, femeile au început să poarte lenjerie intimă din ce în ce mai confortabilă și mai rezistentă. Au existat inclusiv piese de lenjerie intimă special destinate pentru a fi purtate de femeile din armată. În Statele Unite, aceste lucruri au reprezentat puncte de cotitură, fiind cea mai prolifică ramură a industriei de textile. Războiul și grija acordată femeilor care își serveau patria au determinat apariția unor modele noi de lenjerie, cămăși de noapte și sutiene.

După război, femeile au devenit și mai sigure pe ele, ridicând pretenții cu privire la sutienele pentru femei însărcinate, pentru cele care alăptau, pentru cele care voiau să poarte un decolteu chiar dacă nu aveau un bust generos. Astfel, America anilor 50-60 a înregistrat un adevărat boom: Frederick Mellinger a inventat sutienul push-up, popularitatea mașinilor de spălat a dus la confecționarea de lenjerie intimă mai rezistentă, port-jartierul a fost înlocuit de ciorapul întreg, cămășile de noapte au devenit mai scurte și mai feminine. Costumele de baie au luat și ele avânt tot în această perioadă.

Chanel, ”mama pijamalelor”

În acest context de dezvoltare și îmbrățișare a ideilor noi, nu este de mirare că faimoasa Coco Chanel a revoluționat istoria pijamalelor și a lenjeriei de noapte în general, găsind femei libere în spirit și cu mintea deschisă pentru a înlocui pudicele “haine de noapte” cu cămășuțe din materiale fine și nobile și pijamale cu design bărbătesc – din dantelă și mătase.

Astăzi, lenjeria intimă este disponibilă într-o mare diversitate de culori, modele și țesături. Dincolo de a fi numai piese de lenjerie intimă, sutienele, body-urile, costumele de baie, pijamalele, chiloții și ciorapii fac parte fiecare dintr-o industrie proprie, având modă proprie, designeri dedicați și unele dintre cele mai spectaculoase evenimente de modă.

Articol realizat din surse online

Citit 418 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Februarie 2024 07:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.