Oameni de seamă. Karl Jaspers, fondator al existenţialismului

Oameni de seamă. Karl Jaspers, fondator al existenţialismului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Filosoful și psihiatrul german Karl Jaspers s-a născut pe 23 februarie 1883, la Oldenburg. Este considerat, alături de Martin Heidegger, „corifeul“ curentului filosofic al existenţialismului. De mic a fost interesat de filosofie, dar din raţiuni pragmatice a ales să studieze dreptul. A realizat, însă, că nu i se potrivea, astfel încât s-a îndreptat spre medicina, absolvind Facultatea de Medicină în 1909 și imediat a început să lucreze la Spitalul de Psihiatrie în Heidelberg. Karl Jaspers a înţeles rapid că este nevoie de o altă paradigmă psihiatrică din unghiul căreia să poată fi studiate şi eventual vindecate maladiile sufleteşti. În 1910, în perioada în care a lucrat la Clinica de Psihiatrie din Heidelberg, a publicat un studiu în care examina dacă paranoia era un aspect al tulburării de personalitate sau doar o consecinţă a schimbărilor biologice.

Deşi nu aducea idei fundamental noi, articolul propunea o nouă metodă de abordare psihopatologică. Karl Jaspers a studiat pacienţii psihiatrici în detaliu, oferind informaţii biografice, dar şi urmărind şi notând reacţiile pacienţilor şi părerile acestora despre propriile simptome. Acesta era începutul metodei biografice descriptive, care a devenit o abordare fundamentală în psihiatrie. Jaspers este considerat unul din principalii creatori ai psihopatologiei moderne. În 1913, a câştigat prin concurs un post temporar de profesor la universitatea din Heidelberg. Postul a devenit apoi definitiv,  savantul  rămânând la catedră. La vârsta de 40 de ani, Jaspers şi-a îndreptat atenţia dinspre psihologie spre filosofie, dezvoltând şi amplificând teme pe care doar le schiţase în studiile lui psihiatrice.

A devenit, în foarte scurt timp, unul dintre cei mai mari filosofi contemporani. În 1948, s-a mutat la universitatea din Basel, Elveţia. Jaspers a studiat foarte atent şi filosofia Orientului, oprindu-se asupra budismului, cu care şi-a descoperit afinităţi de esenţă. Gânditorul german şi-a abandonat pentru scurtă vreme catedra de la Heidelberg, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru că soţia sa era evreică. După război, şi-a reluat activitatea de profesor şi în opera ”Chestiunea vinovăţiei germane”, a examinat teoria vinovăţiei colective a poporului german, părtaş, în opinia sa, la atrocităţile comise de regimul nazist. Cea mai accesibilă carte a sa este ”Filosofia pe înţelesul tuturor”. Operele lui Jaspers, însă,  sunt publicate în limba română doar fragmentar, sub forma unor articole în reviste de specialitate. A încetat din viață pe 26 februarie 1969, la Basel, Elveția.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 367 ori Ultima modificare Joi, 22 Februarie 2024 13:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.