Desert turcesc. Cataif

Desert turcesc. Cataif
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Originar din Turcia, cataiful este un produs de patiserie care are la bază multe arome, tăieței subțiri și un sirop dulce din zahăr. Mai este numit și „păr de înger”, datorită formei pe care o are atunci când tăiețeii sunt bine însiropați și prăjitura este aurie. Se poate face și acasă, rețeta fiind foarte simplă.

Ingrediente: 800 g tăieţei speciali pentru cataif (sau fidea fină), 300 g unt;  pentru sirop: 250 ml apă, 2 linguri zahăr brun, 2 linguri miere de albine, 1 ceașcă zeamă de lămâie, 1 linguriță coajă de lămâie; pentru crema de vanilie: 400 ml lapte, 2 ouă, 3 linguri amidon de porumb, 3 linguri unt, 125 g zahăr, coajă de lămâie.

Preparare: Se pun 400 g de tăieţei într-o tavă, iar deasupra se presară bucăţi de unt. Se dă la cuptor până ce tăieţeii se rumenesc. Între timp, se prepară siropul. Se amestecă toate ingredientele şi se pun la fiert până se topeşte zahărul. Când se răceşte puţin blatul de tăieţei (nu trebuie să fie rece, dar nici fierbinte) se pune deasupra siropul. Până se răceşte primul blat, se pun la cuptor cu unt tăieţeii rămaşi. Se prepară crema de vanilie: se amestecă laptele cu amidonul, se adaugă ouăle bătute bine cu zahărul, untul şi coaja de portocală. Se pune compoziţia pe baie de abur. Între timp, se scot tăieţeii din cuptor şi se stropesc şi ei cu sirop. Se întinde crema peste primul blat de tăieţei, iar pe deasupra se pune cel de-al doilea blat. Se poate presăra niște fistic mărunțit deasupra.

Citit 735 ori Ultima modificare Duminică, 19 Mai 2024 00:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.