Dulceață de vinete albe

Dulceață de vinete albe
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Probabil dulceaţa de vinete nu este ceva ce ar încerca toată lumea, dar, pentru curioşii pofticioşi de un dulce inedit, iată o rețetă foarte veche grecească, despre care am auzit că se făcea în zona Galaţi-Brăila, în perioada când comunitatea elenă de aici era foarte puternică. 

Ingrediente: pentru două porții (la nevoie, se dublează toate cantităţile): 1 kg de vinete albe  (mici), 600 g zahăr, 400 ml apă, 4 cuișoare, 1 lămâie. Preparare: Se curăță vinetele, dacă sunt mai mari se înlătură și miezul cu semințe. La cele mici se curăţă doar coaja și se fierb întregi, iar cele mari se fierb cuburi, în ambele cazuri timp de 20 de minute, în apa cu zeama stoarsă de la o jumătate de lămâie. Se strecoară, se dau prin apă rece și se scurg, presând ușor. Se face siropul clasic din apă, zahăr, zeama de la cealaltă jumătate de lămâie şi cuişoarele. Se fierbe siropul până începe să se îngroașe, se adaugă vinetele și se mai fierbe 5 minute, amestecând ușor. Pentru mai multă aromă, se poate adăuga și coajă de lămâie rasă. Se pune fierbinte în 2 borcane de 400g, care apoi se întorc pe capac. Aveţi grijă să fie capacele bune, să nu curgă.

Citit 624 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 August 2024 13:56

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.