Ingrediente: 4 ouă, 200 g zahăr, 200 grame făină, 100 g unt cu min 80% grasime, 25 g cacao, vanilie, un praf de sare.
Preparare: Înainte de a începe prepararea, trebuie să încingem cuptorul, pentru a avea timp să ajungă la 180° C. Întrucât nu folosim praf de copt, albușurile trebuie bătute bine. Trebuie să obținem o spumă tare și lucioasă. Albușurile se bat bine cu un praf de sare și când deja spuma capătă consistența se adaugă și 100 g de zahăr. Se continuă baterea spumei până se dizolvă cristalele de zahăr și devine lucioasă și tare. Untul, la temperatura camerei, se bate cu zahărul rămas, apoi se adaugă treptat gălbenușurile și vanilia. Se adaugă și făina și se mixează scurt. După adăugarea făinii nu se mai amestecă mult pentru că începe să dezvolte glutenul și nu ne dorim asta la un chec cu cacao. Din albușurile bătute se adaugă 3-4 linguri la compoziția de gălbenușuri cu unt și făină. Apoi restul albușurilor se încorporează cu ajutorul unei palete, lăsând în castronul în care s-au bătut 3-4 linguri de spumă (pentru partea cu cacao). 3/4 din compoziția albă se toarnă în forma de copt tapetată cu hârtie. Aceasta este partea albă a checului. În sfertul rămas din compoziție se adaugă restul de albușuri bătute (cele 3-4 linguri puse deoparte) precum și cacaua. Se amestecă ușor și delicat cu o spatulă. Așa obținem un aluat de chec cu cacao la fel de lejer ca și cel simplu. Deoarece și cacaua este ingredient uscat (similar făinii), această parte de aluat are mai puțină făină și mai multă spumă. Se adaugă și compoziția cu cacao peste cealaltă și cu o furculiță se amestecă delicat cele două culori. Acest chec cu cacao și unt se coace în cuptorul preîncins la 180° C, timp de 45 de minute. După coacere se mai lasă 2-3 minute în formă, iar apoi se răstoarnă pe un grătar de bucătărie ca să se aerisească.