Chimistul britanic Arthur Harden s-a născut pe 12 octombrie 1865, la Manchester.
A studiat la o școală privată, ulterior la "Tettenhall College" din Wolverhampton. În 1882, s-a înscris la "Owens College" (astăzi, Universitatea din Manchester), unde a studiat chimia, demonstrând un talent excepțional încă de la o vârstă fragedă. După obținerea diplomei de licență, în 1885, a beneficiat de o bursă "Dalton", care i-a permis să studieze un an la Erlangen (Germania).
În 1897, a fost numit chimist la noul Institut Britanic de Medicină Preventivă, unde a aplicat cu succes metodele sale pentru a investiga o varietate de fenomene biologice, incluzând acțiunea bacteriilor și fermentația alcoolică. De asemenea, a studiat produsele de descompunere a glucozei și chimia celulei de drojdie, realizând lucrări semnificative despre vitaminele antiscorbutice și antineuritice.
A împărțit Premiul Nobel pentru Chimie în 1929 cu Hans Karl August Simon von Euler-Chelpin, pentru cercetări fundamentale asupra fermentației zahărului și a enzimelor fermentative. Pe lângă contribuțiile sale științifice semnificative, Harden a jucat un rol esențial în fondarea Societății de Biochimie și a servit ca editor al revistei acesteia timp de 25 de ani.
A fost numit Cavaler în 1926, a primit mai multe doctorate onorifice și a fost membru al Societății Regale. În 1935, a fost recompensat cu Medalia "Davy", pentru contribuțiile sale remarcabile în domeniul biochimiei.
A încetat din viață pe 17 iunie 1940, la Bourne End.