Zacuscă de fasole boabe

Zacuscă de fasole boabe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ingrediente: 3 kg ardei capia sau gogoșari cântăriți cruzi, cu cotoare, 1 kg ceapă, 500 g fasole boabe uscată sau 1 kg de fasole boabe fiartă, din conservă, 1 kg de morcovi, 400 ml ulei, 1,5 litri bulion de roșii (sau 2 kg de roșii proaspete), sare, piper boabe, foi de dafin.

Preparare: Fasolea boabe se clătește în 3 ape reci și se pune la înmuiat cu o seară înainte, într-un castron cu multă apă rece. Peste noapte, ea va absorbi o mare parte din apă și veți vedea cum boabele se umflă. A doua zi se aruncă apa, se clătește fasolea înmuiată și se pune la fiert într-o oală cu apă rece (nivelul apei să depășească cu o palmă boabele de fasole). Din momentul în care apa ajunge la punctul de fierbere, se lasă 15-20 de minute, apoi se scurge fasolea într-o strecurătoare și se schimbă apa din oală. Se adaugă 3 lingurițe rase de sare și se pune din nou fasolea la fiert în apă curată până ce boabele s-au înmuiat (depinde de soiul de fasole și de vechimea ei). După ce fasolea boabe a fost bine fiartă, se pune la scurs într-o strecurătoare.

Coacerea ardeilor capia sau a gogoșarilor

Se coc ardeii capia la flacăra aragazului, dar pe rând, într-o tavă în care se acoperă imediat cu folie de aluminiu ca să transpire (se decojesc mai ușor dacă „nădușesc” acolo). Odată curățați de cotoare și de semințe, se așează fâșiile obținute într-o strecurătoare. Ceapa și ardeii capia copți se dau prin mașina de tocat carne, iar morcovii se rad pe răzătoarea mare. Fasolea se poate zdrobi cu blenderul sau se poate lăsa boabe întregi. Se  începe cu călirea cepei și a morcovului ras cu uleiul din rețetă. Se adaugă ardeii copți tocați, cu tot cu sucul lăsat de ei sub strecurătoare. Se fierbe conținutul cratiței, iar când începe să clocotească se adaugă bulionul de roșii, foile de dafin și boabele de piper. Nu stropește precum cea de vinete, însă trebuie amestecat ca să nu se prindă. Când a scăzut cât se dorește (cam după 20 de minute) se pune și fasolea boabe fiartă și se mai lasă la fiert alte 20 de minute (amestecând constant). Se mai gustă o dată de sare. Se pune fierbinte în borcane care se închid ermetic și se consumă, de preferat, cu pâine prăjită. Este delicioasă!

 

Sfaturi pentru o rețetă desăvârșită

Orice gospodină care se respectă își pregătește conserve pentru iarna, își umple cămara cu bunătăți de tot felul. Iar zacusca se află printre mâncărurile de top ale românilor, mai ales pe timpul iernii sau în perioadele de post.

Fasolea boabe uscată se pune la înmuiat în apă rece pentru cel puțin 12 ore. Se fierbe și i se schimbă apa de 3 ori. Din 500 grame de fasole uscată se obține exact 1 kg de fasole boabe fiartă (deci se dublează la fiert).

Ardeii își pierd 1/2 din masă la copt și curățirea de coji și cotoare. Din 3 kg de capia cruzi se obține 1,5 kg capia copți, fâșii curățate. Se pot folosi și gogoșari deoarece sunt mai cărnoși și scad mai puțin la copt (rămân vreo 2 kg). Se recomandă folosirea bulionului de roșii de casă, iar dacă se utilizează roșii proaspete tocate se obține un suc proaspăt de roșii destul de subțire, în consecință va trebui să se fiarbă și să scadă mai mult zacusca de fasole boabe.

 

Citit 634 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Octombrie 2024 15:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.