Salată a la russe, rețetă gustoasă de post

Salată a la russe, rețetă gustoasă de post
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ingrediente: 450 grame de morcovi (4 morcovi de mărime medie), 600 grame de cartofi, 150 grame de rădăcină de păstârnac, 100 grame de rădăcină de pătrunjel, 100 grame de rădăcină de țelină, 200  grame de mazăre fină, 200 grame de castraveciori în oțet (sau ½ castraveciori, ½ gogoșari în oțet), 50-60 ml aquafaba, 2 linguri de muștar, 250 ml ulei de floarea-soarelui (rapiță/ sâmburi de struguri/ alt ulei cu gust neutru), sare, piper alb, în plus: zeama de la ½ de lămâie pentru asezonare.

Preparare: În primul rând, curățați și spălați rădăcinoasele, apoi le puneți într-o oală la fiert, la foc mare. După aceea, puneți la fiert și mazărea (în cazul în care folosiți la conservă, atunci doar spălați-o și lăsați-o la scurs). Și nu în ultimul rând, se pun la fiert cartofii cu coajă, dar bine spălați.

În timp ce legumele fierb, se taie mărunt castraveții murați și se lasă la scurs într-o strecurătoare. Tot acum, se prepară și maioneza. Sigur că dacă țineți neapărat, puteți pune și carne, dar la fel de bine puteți omite carnea și ouăle și să folosiți maioneză vegetală. În acest fel veți obține o variantă de post a salatei a la russe, la fel de gustoasă. Totul ține de imaginația și preferințele voastre.

Îndată ce s-au fiert legumele (inclusiv cartofii), acestea se lasă la răcit, apoi se scurg bine de apă și se toacă mărunt. Se adaugă mazărea și castraveții. Se pun și aproximativ 3 părți de maioneză, o lingură de muștar clasic și sare, după gust. La final, se pune salata într-un bol mare sau în porții mai mici și se ornează cu maioneza rămasă, dar și cu legume deasupra.

Lăsați la frigider pentru cel puțin o jumătate de oră, pentru ca aromele să se combine, apoi e foarte bună pentru a fi servită ca aperitiv sau ca fel principal.

Dacă se prepară în timpul anului și nu neapărat în perioadele de post, salata a la russe poate fi combinată cu carne fiartă, de orice fel, sau cu ouă fierte tari și tăiate mărunt, pentru un gust savuros.

În preajma sărbătorilor, când, în general, gospodinele prepară salată de boeuf, salata a la russe poate fi savurată de cei care au ales un regim vegetarian, fiind recunoscută pentru gustul ei desăvârșit.

Salată rusească preparată de un belgian

Salata a la russe sau salata rusească, așa cum mai este cunoscută, a fost preparată pentru prima oară de un belgian, chef Lucian Olivier, la renumitul Restaurant „Ermitaj” din Moscova, fiind pregătită dintr-un amestec de legume, cu maioneză, oțet, muștar și ulei de măsline. În timp, rețeta a suferit numeroase modificări, legumele au fost înlocuite, fiind adăugat orice tip de carne avut la îndemână.

Pentru reușita gustului, specialiștii recomandă ca legumele să fie fierte cât mai bine. Castraveții trebuie scurși foarte bine, pentru ca salata  să nu fie apoasă. Ba chiar îi puteți strânge între palme pentru a înlătura excesul de lichid. Legumele trebuie tăiate mărunt și cât de cât egal pentru un aspect frumos, iar maioneza trebuie să fie foarte densă pentru a lega bine salata. Toate acestea transformă acest fel de mâncare într-unul delicios, apreciat și îndrăgit de toată familia, iar  musafirii vor fi încântați și se vor simți răsfățați.

 

Citit 636 ori Ultima modificare Duminică, 01 Decembrie 2024 12:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.