Bucate tradiţionale pentru Moșii de iarnă

Bucate tradiţionale pentru Moșii de iarnă
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În acest an, Moșii de iarnă se prăznuiesc sâmbătă, 22 februarie.

Duminică, 23 februarie, este Duminica Înfricoșătoarei Judecăți sau Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui. Moșii de iarnă marchează începutul celor şapte sâmbete ale morților, care se încheie în Săptămâna Mare.

În unele zone ale ţării, Moșii de iarnă se mai numesc Moșii de piftii. O parte importantă din meniul preparat pentru această sărbătoare o reprezintă piftiile din carne de porc sau pasăre.

Iată o astfel de reteţă.

Ingrediente: 1 rasol de porc, 2 urechi de porc, 2 picioare de porc, 1 țelină, 1 ceapă, 2-3 morcovi, 5 căței de usturoi, sare.

Mod de preparare: Pune carnea de porc la fiert la foc mic, în apă suficient de multă încât să acopere ingredientele. Spumează ori de câte ori e necesar. Când furculița intră în carne, adaugă legumele curățate. Lasă în continuare la fiert, la foc mic. Când carnea se desprinde cu  ușurință de pe oase, oprește focul. Scoate carnea și legumele din apă, folosind o spumieră. Lasă-le să se răcească. Între timp, pune usturoiul mărunțit în apa fierbinte. Lasă-l să stea câteva minute. După ce  s-a răcit carnea desfă-o în bucăţele mici. Pune-le în recipiente. Adaugă legumele tăiate cuburi mari. Strecoară zeama și adaug-o peste carne și legume. Pune la rece cel puțin câteva ore, până când se întărește. Pentru o rețetă dietetică, carnea de porc poate fi înlocuită cu cea de pui sau de curcan.

Un alt meniu tradițional pentru această zi este plăcinta cu brânză.

Ingrediente pentru aluat: 300 g făină, 120 g unt,1 lingură zahăr, 2 linguri smântână; pentru uns: 2 linguri smântână; pentru umplutură: 500 g brânză de vaci, 2 linguri smântână, 150 g stafide aurii, 1 plic zahăr vanilinat, 3 ouă, coaja rasă a unei lămâi sau portocale; pentru tavă: 1 linguriță de unt, 1 lingură faină.

Mod de preparare: Pentru aluat, se amestecă făina cu zahărul, smântâna și untul, la temperatura camerei. Se frământă până când devine un aluat potrivit. Se întind două foi. Una se așază în tava unsă cu unt și tapetată cu făină. Se amestecă gălbenușurile cu brânza, smântâna, zahărul vanilinat și coaja de citrice. Se adaugă albușurile bătute spumă și stafidele. Se toarnă umplutura peste foaia din tavă. Se acoperă cu a doua foaie. Se unge cu smântână. Se dă la cuptor pentru 40 de minute, la foc mediu.

Citit 9247 ori Ultima modificare Joi, 20 Februarie 2025 22:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.