Friptură de urs la tavă, o delicatesă vânătorească

Friptură de urs la tavă, o delicatesă vânătorească
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

România are una dintre cele mai mari populații de urși din Europa, dar carnea de urs ajunge destul de rar pe mesele oamenilor, pentru că este considerată o delicatesă și are un preț pe care mulți nu și-l pot permite.

În țara noastră sunt puține magazine în care se comercializează carne de urs, spre deosebire de ţări precum Japonia, unde există  inclusiv automate cu acest produs. O porție de 250 de grame costă echivalentul a 66 de dolari (aproximativ 300 lei). Consumul de carne de urs este mai ridicat în nordul Japoniei, unde este vândută în conserve și sub formă de curry instant.

Are o aromă pe care unii au asemănat-o cu cea a cărnii de vânat și este adesea servită în tocană. Se poate prepara în multe feluri, dar cel mai des se gătește sub formă de friptură la tavă cu legume, ceea ce îi conferă o savoare deosebită.

Ingrediente: 1 kilogram pulpă de urs, 2 bucăți ceapă, 3 căței usturoi, 1 linguriță cimbru, ½ linguriță salvie, 200 grame kaizer, sare, piper, 200 mililitri soluție de marinare, 50 mililitri ulei.

Marinată: 1 kilogram carne, 2 bucăți ceapă, 1 bucată morcov, ½ bucată țelină, 20 mililitri oțet, 200 mililitri apă, 400 mililitri vin alb, sare, piper boabe, 3-4 cuișoare, 2-3 foi dafin, 1 linguriță cimbru.

Mod de preparare: Morcovul se taie rondele, ţelina se taie felii subţiri, iar ceapa se taie peştişori. Într-un vas se aranjează bucăţile de pulpă de urs, tăiate subţiri. Peste ele se presară sarea, piperul boabe, cimbrul, foile de dafin şi cuişoarele. Apoi urmează legumele, mai întâi ceapa, apoi rondelele de morcov şi feliile de ţelină. Se toarnă oţetul diluat cu apă (în proporţie de o parte oţet la 10 părţi apă) şi se acoperă cu vin alb. Carnea astfel pregătită se lasă la rece pentru minim 24 de ore.

Kaizerul tăiat feliuţe se rumeneşte în ulei. Pe fundul unui vas ceramic, se aşază ceapa tăiată rondele, apoi se adaugă kaizerul rumenit cu tot cu grăsimea pe care şi-a lăsat-o în tigaie. Se pune deasupra carnea de urs marinată. Usturoiul se taie mărunt şi se pune peste carne. Se acoperă cu soluţia în care s-a marinat carnea.

Se lasă la foc mic pentru o perioadă de 6-8 ore.

Se serveşte alături de garnitură de orez cu legume şi gogoşari umpluţi cu varză.

Carnea de urs, apreciată pentru valorile sale nutriționale

Carnea de urs este bogată în proteine (25,6 g), are un conținut scăzut de grăsimi (3,1 g) și nu conține carbohidrați, având o valoare calorică de aproximativ 130 kcal.

Este o sursă importantă de vitamine din grupa B și vitamina PP, precum și de minerale esențiale precum magneziu, mangan, seleniu, potasiu, zinc, fier, cupru și fosfor. Datorită acumulării de substanțe nutritive înainte de hibernare, carnea de urs consumată toamna poate fi benefică pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Carnea de urs este descrisă ca având un gust intens și bogat, similar cu carnea de vită, dar cu o aromă mai puternică. Aceasta poate varia în funcție de dieta ursului. Ca textură, este adesea mai tare și poate necesita o gătire lentă pentru a deveni fragedă.

Carnea acestui tip de vânat este de obicei marinată pentru a-i îmbunătăți gustul și frăgezimea și este gătită lent, în tocănițe sau la cuptor. De asemenea, poate fi afumată sau uscată.

Citit 403 ori Ultima modificare Marți, 27 Mai 2025 14:01

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro