O prăjitură rafinată și elegantă, care poate fi preparată și pentru familie, dar şi pentru cei mai mofturoși musafiri.
Ingrediente: pentru blat: 3 ouă, 4 linguri zahăr, 4 linguri făină, un praf de sare, 1 plic zahăr vanilat: pentru șarlotă: 7 ouă, 5 plicuri gelatină albă, 4 linguri făină, 1 litru lapte, 16 linguri cu zahăr, 2 linguri cacao, 500 ml frișcă lichidă, 2 plicuri zahăr vanilat.
Preparare: Mai întâi facem blatul. Se pregătește o tavă de 33/23 cm, tapetată cu hârtie de copt. Se freacă gălbenușurile cu sarea, vanilia și zahărul până își dublează volumul, apoi se adaugă făină, iar la sfârșit albușurile bătute spumă tare. Se amestecă ușor de jos în sus. Se toarnă compoziția în tavă și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 30-35 de minute. Se scoate și se lasă la răcit.
Între timp, pregătim șarlota. Mai întâi lăsăm gelatina la înmuiat în 300 ml lapte rece. Se amestecă galbenușurile cu un praf de sare, 4 linguri de zahăr și cele 4 linguri de făină. Se toarnă restul de lapte și se amesteca bine cu mixerul, se transferă compoziția într-o oală și se pune la foc mic, amestecând continuu până se îngroașă, dar fără să fiarbă. Se ia de pe foc și se adaugă gelatina topită. Se pune oala într-un vas cu apă rece, la răcit.
Albușurile se bat spumă tare cu 8 linguri de zahăr ca la bezele și se amestecă în compoziția de lapte răcită. Se bate frișca spumă cu restul de zahăr (4 linguri). Se oprește puțină frișcă pentru ornat, iar restul se amestecă în cremă.
Se împarte compoziția în două părți, în una din ele se pun 2 linguri de cacao, iar în cealaltă - zahărul vanilat. Se mai lasă puțin la frigider, 15-20 de minute. Apoi se tapetează tava în care s-a copt blatul cu folie de plastic alimentar, se pune blatul, apoi se așază alternativ straturi din compoziția de șarlotă. Se mai lasă la frigider pentru două ore, se scoate, se taie dupa preferință, apoi se decorează cu frișca păstrată.