Medicul nutriționist Mihaela Bilic oferă o perspectivă diferită asupra gustărilor considerate „interzise” în regimurile clasice de slăbire. Potrivit acesteia, plăcerea de a mânca nu ar trebui eliminată, ci transformată într-un ritual conștient.
Diferența dintre o simplă poftă și un moment dedicat răsfățului ține, în primul rând, de cantitate. Nutriționistul recomandă să nu depășim 150-180 de calorii atunci când ne dorim o plăcere culinară vinovată. Asta înseamnă, concret, 25 de grame pentru gustările dulci, precum biscuiți sau napolitane, și 35 de grame pentru cele sărate.
Însă nu doar cantitatea contează, ci și felul în care alegem să mâncăm aceste produse. Medicul atrage atenția că plăcerea poate fi amplificată dacă transformăm gustarea într-o experiență atentă, estetică, personalizată. „Consumul să fie făcut conștient, cu toată atenția în farfurie - puneți preț pe detalii, folosiți orice amănunt care poate creea plăcere: boluri colorate, pahare elegante, măsuță decorată, atmosferă relaxată… Nu mâncați din pungă, alegeți accesoriile ca și cum ați servi un oaspete important, care trebuie impresionat!”
Timpul dedicat gustării este, de asemenea, esențial. „Rezervați un interval de minimum 15-20 de minute pentru acest ritual de răsfăț și aveți grijă să nu fie nimeni în preajmă, este momentul vostru de plăcere - exclusiv, egoist, personal!”, mai spune Mihaela Bilic.
Important este ca gustarea să nu se suprapună peste mesele principale, ci să fie un moment separat al zilei, atunci când treburile au fost încheiate și vă puteți bucura de liniște.
Când vine vorba despre ce anume alegem să consumăm, răsfățul nu trebuie să fie dietetic. „Produsele ‘de răsfăț’ trebuie să facă obligatoriu parte din lista celor care v-au fost interzise în toate dietele și, foarte important, trebuie să fie pe gustul vostru, să vă placă - indiferent câta grăsime sau zahăr conțin! Nu există moment de răsfăț cu iaurt degresat, biscuiți dietetici, morcovi și castraveți.”
Așadar, vara asta, liber la înghețată!