Checul este o prăjitură realizată dintr-o compoziție obținută prin simpla amestecare a ingredientelor (făină, unt, ouă, zahăr, praf de copt), coaptă de obicei într-o formă dreptunghiulară. Poate fi simplu sau cu adaos de cacao, fructe confiate, stafide, nuci sau rahat.
Originea checului este englezească, fiind o prăjitură tradițională preparată din aluat cu grăsime, stafide, rahat și alte ingrediente, coaptă în forme speciale. Termenul „chec” este, de asemenea, o adaptare a cuvântului englezesc pentru prăjitură (cake).
Există multe variante ale checului, inclusiv cel cu banane, apărut în America de Nord în anii 1930 și devenit popular în timpul Marii Depresiuni, datorită resurselor reduse ale gospodinelor.
Ingrediente: 250 grame făină, 1 plic praf de copt, 130 grame zahăr, 2 linguri rase de nes, 1 pliculeț cappuccino vanilie,1 pliculeț cappuccino de ciocolată, 100 grame ciocolată neagră rasă, 250 g lapte, 90 ml ulei, 1 plic zahar vanilat, 1 ou mare.
Preparare: Făina, praful de copt, nesul, cappuccino și ciocolata rasă se amestecă. Oul se bate bine cu mixerul și un praf de sare, până devine ca o spumă. Apoi se adaugă treptat zahărul simplu, cel vanilat, laptele și uleiul câte puțin și se mixează după fiecare transă adăugată. Se amestecă cele două compoziții punând câte puțin din compoziția uscată peste cea lichidă și amestecând după fiecare cu lingura de lemn. Se varsă într-o formă de care doriți și se introduce la cuptorul încins, pe grătarul din mijloc, la foc foarte mic. După 30 de minute, se face testul cu scobitoarea și dacă este cazul se mai lasă 10 minute.