„Semilună” cu nucă și vanilie sau ciocolată

„Semilună” cu nucă și vanilie sau ciocolată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prăjitura „Semilună cu nucă și vanilie” este prăjitura copilăriei multora dintre noi, ieftină și ușor de făcut.

Ingrediente: un pachet de unt, 5 ouă, 300 grame de făină, 300 grame de zahăr, nuci, coajă de lămâie.

Preparare: Se freacă untul, la temperatura camerei, cu zahărul, până când devine o cremă spumoasă, se separă gălbenușurile de albușuri, se adaugă câte un gălbenuș în timp ce amestecăm. Nu amestecăm prea mult deorece se poate tăia crema. Mixăm albușurile cu un praf de sare până când devin tari, se adaugă peste restul compoziției, se răzuiește coaja de la o lămâie și se adaugă nuca tăiată mărunt. Se adaugă făina cernută în ploaie, se amestecă ușor de jos în sus, până când se omogenizează.

Compoziția se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, pe care presărăm câteva nuci tăiate mărunt și se pune în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 30-40 de minute. Se verifică cu scobitoarea și se scoate doar când scobitoarea nu mai este lipicioasă. Se lasă să se răcească, se pudrează cu zahăr și se taie în forma de semilună cu ajutorul unui pahar.

Reţeta variantei cu ciocolată

Iată şi rețeta pentru aceeași prăjitură, dar cu ciocolată.

Ingrediente: blat: 150 grame de unt, 130 grame de zahăr, 150 grame de făină, 2 linguri de cacao, 6 albușuri, 10 grame de praf de copt, un praf de sare, 150 grame de nucă măcinată; cremă: 6 gălbenușuri, 80 grame de zahăr pudră; glazură: 100 ml lapte, 80 grame de zahăr, 100 grame de unt, 200 grame de ciocolată neagră, 80 grame de nucă măcinată, esență de rom.

Preparare: Pentru blat, se mixează untul spumă, se adaugă 80 grame de zahăr, apoi făina amestecată cu cacaua, praful de sare și un plic de praf de copt. Cele 6 albușuri se bat spumă cu 50 grame de zahăr și se adaugă peste compoziția de mai sus, amestecând ușor. La final se adaugă nuca măcinată. Se pune compoziția într-o tavă și se introduce în cuptor.

Pentru glazură, laptele se pune pe foc cu zahărul până se formează un sirop, apoi se adaugă untul tăiat cubulețe și ciocolata neagră. Crema rece se distribuie peste blatul rece. Prajitura se introduce la rece pentru cel putin două ore, apoi se taie sub forma de semilună.

Citit 123 ori Ultima modificare Marți, 16 Septembrie 2025 16:23

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro