Cui nu îi place fasolea uscată? Merge perfect într-o zi de post și nu numai. Această ciorbă este o alegere perfectă pentru orice zi, indiferent că e post sau nu, oferind o combinație echilibrată de nutrienți și gusturi delicioase. Bogată în proteine și fibre, ciorba de fasole boabe este o opțiune sănătoasă și hrănitoare pentru toată familia.
Ingrediente: 300 grame fasole boabe, 1 ceapă, 1 morcov, 1 bucată țelină, 1 ardei gras, 1 lingură ulei, sare, piper negru măcinat, cimbru uscat, 150 grame roșii pasate, boia dulce afumată, 1 foaie de dafin, leuștean verde, mărar verde.
Preparare: Fasolea lăsată la înmuiat câteva ore o fierbem într-o oală sub presiune pentru a reduce timpul de fierbere. Curățăm legumele și le spălăm, apoi le tăiem cubulețe. Într-o oală punem la călit în ulei morcovul, țelina, ardeiul gras și ulterior ceapa. Când s-au înmuiat ușor, stingem cu zeama de la fasole, adăugăm cimbrul și foaia de dafin. Lăsăm să fiarbă 15 minute, după care adăugăm roșiile, piperul, sare după gust, boiaua afumată, iar după 10 minute boabele de fasole. Dacă este nevoie, mai adăugăm zeama de la fasole sau apă. Fierbem 10 minute, după care adăugăm mărarul și leușteanul verde tocate fin.
Servim cu murături, ceapă roșie sau salată de varză.
Supă pentru zilele de post
Vă prezentăm și supa de fasole, o rețetă la fel de delicioasă și gustoasă potrivită pentru zilele de post.
Ingrediente: 100 g fasole boabe albă, 100 g fasole boabe neagră, 200 ml suc de roșii, 2 morcovi, 2 cepe, 2 ardei capia, 1 păstârnac, ulei, sare.
Mod de preparare: Se pune fasolea la înmuiat în apă, peste noapte. A doua zi se spală bine și se pune la fiert în 3 litri de apă. Se toacă mărunt toate legumele și se prăjesc în 5 linguri de ulei. Când fasolea este aproape fiartă, se adaugă legumele călite. Se toarnă sucul de roșii și se mai fierbe 15 minute. Se pune sare după gust.
Se servește fierbinte cu garnitură de murături și cu mămăliguță. Pentru a se reduce timpul de fierbere sau pentru a se renunța la fasolea lăsată la înmuiată de seara, aceasta poate fi fiartă fie la oala sub presiune, fie se poate folosi fasolea din conserve sau la borcan, care este prefiartă, în acest caz fiind necesar doar un clocot.
Cum să eviți balonarea de la fasole
Fasolea conţine şi carbohidraţi greu de descompus, cunoscuţi sub numele de oligozaharide, care au două până la opt zaharide legate împreună. Carbohidraţii cu mai mult de opt legături sunt numiţi polizaharide, iar legăturile lor chimice nu pot fi rupte de către enzimele din stomac sau din intestinul subţire.
„Primul truc pentru a evita balonarea constă în a fierbe apa şi, aşa clocotită, o vom turna peste fasolea uscată. O vom lăsa circa o oră, după care vom începe procesul de fierbere a boabelor de fasole. La fiecare 30 de minute îi vom schimba apa în care a fiert. În momentul în care fasolea a fiert îndeajuns, vom scurge apa şi vom folosi multe vegetale la gătirea ei, precum ceapă, ardei, morcov. E bine de ştiut că fasolea, de obicei, pentru a nu produce gaze intestinale, trebuie consumată cu vegetale. Vegetalele vor avea un efect digestiv foarte bun!”, spune chef Cristi Dobre, un experimentat bucătar buzoian.

