Pentru că pe 14 noiembrie a început Postul Nașterii Domnului, perioadă care se încheie pe 24 decembrie, cei care au ales să se abțină de la a consuma lapte, ouă, brânză sau carne au posibilitatea să mănânce pește în anumite zile.
Așadar, prezentăm o serie de rețete ale unor preparate din pește care pot fi făcute în bucătăria fiecăruia dintre noi și pot fi servite atât în zilele de post, cât și în tot restul anului.
„Brudet” este o tocană de pește tradițională din Istria și Dalmația. Pentru această rețetă se pot folosi diferite tipuri de pește, puse într-o singură oală și fierte în sos de roșii la foc mic împreună sau doar sortimentul de pește preferat. În mod tradițional, tocana se servește cu mămăligă și este o rețetă rapidă și foarte gustoasă.
Ingrediente: 1 kg pește (macrou), 3 linguri făină, 100 ml ulei de măsline, 2 cepe, 5 căței de usturoi, 800 grame roșii sau 3 linguri concentrat de tomate, 2 linguri de oțet, 1 lingură Vegeta, 1/2 cană cu apă sau vin alb, sare și piper, pătrunjel.
Preparare: Curățați, spălați și lăsați peștele la scurs. Tăiați peștele bucăți potrivite și sărați-l după gust. Treceți bucățile de pește prin făină. Prăjiți peștele în ulei încins la foc mare timp de 2 minute, pe fiecare parte. Scoateți peștele pe o farfurie pe care ați pus șervete de hârtie, pentru a absorbi excesul de grăsime. În uleiul rămas, căliți ceapa și usturoiul timp de 1 minut, apoi adăugați roșiile curățate de pieliță și tăiate cubulețe. Puneți capacul și lăsați la foc potrivit timp de 30 de minute. Adăugați peștele, oțetul, apa/vinul, Vegeta și piperul. Mai lăsați să fiarbă la foc mic, timp de 20 de minute. Nu amestecați în tigaie, doar o agitați din când în când. La final, presărați pătrunjel tocat. Pregătiți mămăliga și serviți-o caldă, împreună cu o porție generoasă din tocana de pește.

