Sfatul medicului: „Educaţia sexuală nu înseamnă incitare la libertinaj!”

Sfatul medicului: „Educaţia sexuală nu înseamnă incitare la libertinaj!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dr. Mariana Creţu Stuparu, medic primar la cabinetul de planificare familială a Maternităţii „Buna Vestire”, este mama unui băiat extrem de curios. „Când el avea trei ani, verişoara mea era gravidă şi, când i-am spus că are un copilaş în burtă, m-a întrebat dacă l-a înghiţit. Atunci i-am explicat pe înţelesul lui cum e cu aceşti copilaşi care trebuie să crească în burta mamei”, ne-a povestit zâmbind medicul. Dr. Creţu Stuparu susţine că educaţia sexuală trebuie să înceapă din copilărie: ce înseamnă să fii fetiţă, ce înseamnă să fii băiat şi mai ales ce înseamnă igiena în general şi în special igiena organelor sexuale.

Fără „Nu!” şi „Trebuie”

„Înainte de pubertate şi de a apărea toate modificările fizice vizibile caracteristice acestei vârste ar trebui să înceapă şi educaţia legată de organele de reproducere. Există o curiozitate caracteristică vârstei pubertăţii, în care copilul asimilează multe cunoştinţe şi fiecare verigă  implicată în creşterea şi educarea unui copil ar trebui să pună câte o informaţie corectă, fără să moralizăm! La vârsta asta, cele mai rele cuvinte pe care le folosesc persoanele din anturajul unui copil sunt «nu» şi «trebuie». Când ai început cu «nu» şi «trebuie» deja s-au închis nişte porţi. Copilul să fie implicat în nişte discuţii în care el să fie activ, să-şi dea cu părerea despre anumite comportamente, despre ce ştie şi ce ar vrea să ştie, nu să i se prescrie un set de reguli”, spune dr. Creţu Stuparu.

Când descoperim sexul?

Vârsta la care debutează viaţa sexuală a scăzut foarte mult. De ce? „Pe de o parte, este presiunea grupului: că nu mai dă bine să fii virgină, să nu ai viaţă sexuală, să nu consumi alcool, să nu fumezi, curiozitatea, labilitatea psiho-emoţională caracteristică vârstei sunt şi acestea factori determinanţi. Mai e un aspect: părinţii sunt ocupaţi, unii sunt plecaţi din ţară, alţii lucrează foarte mult şi atunci ori nu au timp, ori subiectul este încă tabu în familie. Educaţia sexuală nu înseamnă incitare la libertinaj, la a începe viaţa sexuală, dimpotrivă!”, a subliniat medicul.

 

Şi totuşi, care ar fi vârsta optimă pentru a începe viaţa sexuală? „Aici ar trebui să ne referim la maturitatea biologică. Maturitatea fizică a scăzut ca vârstă, înainte era pe la 17-18 ani la băieţi şi pe la 15-16 la fete. Acum menstruaţia vine mai devreme. Sunt fetiţe cărora le vine menstruaţia de la 9-10 ani, dar media este între 11-12 ani şi atunci şi maturitatea biologică are loc mai devreme. Dar menstruaţia nu înseamnă că adolescenta este şi matură din punct de vedere biologic, genital. Putem spune că din punct de vedere al aparatului genital, al dezvoltării hormonale, maturitatea s-a încheiat cam la doi ani de la prima menstruaţie”, a precizat dr. Creţu Stuparu.

Problemele care pot apărea când viaţa sexuală începe la o vârstă fragedă depind de dezvoltarea fizică, de tipul de raport sexual, de comunicarea între parteneri, de agresivitate, de dorinţa de a face sex. Desigur, aceste probleme pot apărea nu numai la vârsta tânără, ci la toate vârstele. „Din punctul meu de vedere, cele mai mari probleme care apar la vârsta asta sunt legate de bolile transmisibile sexual, de faptul că tinerii nu se protejează deloc, şi că de multe ori igiena este lăsată de-o parte. Şi, desigur, o problemă este sarcina nedorită. Din păcate, conform statisticilor, în Uniunea Europeană suntem pe locul trei la număr de avorturi şi pe locul secund la mame adolescente”, ne-a explicat medicul.

 

Citit 3784 ori Ultima modificare Vineri, 03 Februarie 2012 21:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.