Sfatul psihologului: Riscurile unei vieţi sexuale începute prea devreme

Sfatul psihologului: Riscurile unei vieţi sexuale începute prea devreme
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu ştiu în ce măsură există un răspuns complet la întrebarea „cum este afectată viaţa unei adolescente ce îşi începe activitatea sexuală la o vârstă fragedă”. Adolescenţa este o vârstă în care căutăm, copiem, devenim fani, ne însuşim caracteristicile modelelor considerate „OK”, „cool” şi omitem faptul că fiecare adolescent poate fi la fel de „OK” şi „cool” fără a copia, ci prin manifestarea propriei personalităţi. Ştim, fără nicio îndoială, că drumul spre iad este pavat cu intenţii bune şi în dorinţa de a devenii „cineva” uneori cădem în capcanele iluziilor din care încercăm să ne construim. Dăm tot ce va fi pe tot ce credem că este, şi nu mă refer la anularea trăirilor puternice şi la satisfacerea nevoilor imediate în favoarea celor din viitor. Ne putem satisface dorinţele conştientizând vârsta şi resursele ei, conştientizând că fiecare parte a vieţii, inclusiv adolescenţa, este unică şi are farmecul ei cu tot ceea ce o caracterizează, că nu trebuie să te grăbeşti să fii matur pentru că oricum vei fi. Consider că una dintre alegerile greşite este de a alege să fii matur atunci când ai ocazia unică să fii adolescent.

Demonstraţie de maturitate

Pentru o adolescentă, începerea vieţii sexuale poate să reprezinte, pe lângă recunoaşterea feminităţii ei, acceptarea de către grup şi, în unele cazuri, o încercare de a demonstra maturitatea, impresia că deţine controlul etc. Însă, faptul că psihicul nu este dezvoltat poate să reprezinte un pas greşit. Inconstanţa şi foarte critica autoevaluare, scăderea stimei de sine sau tulburări sexuale (frigiditate, vaginism etc.) în baza unor experienţe sexuale nereuşite pot construi o identitate sexuală care nu este acceptată de psihic în totalitate, ceea ce va duce la conflicte interne care, la rândul lor, vor afecta negativ viaţa adolescentei din toate punctele de vedere, iar în unele cazuri din păcate, permanent. Orizontul adolescentei se restrânge şi unica armă cu care poate învinge în lupta cu viaţa tinde să devină sexul. Raportarea la celelalte valori din jurul ei scade în importanţă şi are loc o transformare bruscă a scopurilor care se îngustează către performanţa sexuală, recunoaşterea ei prin prisma sexualităţii.

Unde duce frustrarea?

Identitatea sexuală se clatină puternic în urma unor posibile experienţe neplăcute cu parteneri de sex opus şi se poate produce o schimbare ce va duce la migrarea către partenere sexuale, în speranţa că vor exista experienţe mai plăcute, şi astfel putem adăuga pe listă frustrarea unui psihic şi a unei anatomii create pentru o activitate heterosexuală forţate să se manifeste într-o activitate homosexuală, pentru că această decizie este luată sub presiunea conflictelor psihice a unei personalităţi în formare, şi nu este decizia unei persoane mature. Sunt doar părţi din ceea ce se poate întâmpla mai puţin bine în viaţa unei adolescente. Urmările pot fi mai mult sau mai puţin grave în funcţie de educaţia adolescentei şi de caracteristicile culturale ale mediului. Ceea ce poate să ajute adolescenta în ceea ce priveşte alegerile ei din punct de vedere sexual sunt informaţiile care le deţine.

Psiholog-psihoterapeut Răzvan Marian Stoian

Citit 2333 ori Ultima modificare Vineri, 03 Februarie 2012 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.