Alternativa sferei ignorate - Alternosfera cântă Virgula de final (VIDEO)

Alternativa sferei ignorate - Alternosfera cântă Virgula de final (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vulcano-impetuoşi ca Zdob şi Zdub sau cosmopolito-ludici precum (Furio)Snails, românii abandonaţi la un pas de graniţă şi cel puţin un deceniu de Europa dau lecţii de muzică.

Mai mult, ironico-cinici ca Pavel Stratan sau romantico-frenetici precum Alternosfera dau şi lecţii de poezie, într-un peisaj în care textele exclusiv în limba maternă au devenit aproape un exotism pentru formaţiile de rock ale noii generaţii, chiar şi dincoace de Prut.

Alternosfera nu doar desţelenesc limba lor maternă de jumătatea de veac colhoznică, dar încearcă şi valenţe noi, revendicându-şi nativismul latin. Îşi afişează mândri suferinţa, „Ai plâns în drum mereu/Adânci cărări pe chip ţi-au rămas”, au încrâncenarea nopţilor deznădăjduite - „Am trecut prin pumni şi urlet”, şi fiindcă „Lacrimi pe-obraji dansează nude/ Precum o foaie murdărită de creion” cuvintele le ies „Rânduri rupte puse-n foaie/Dungi de gheaţă peste tot”. Însă asta le dă curaj, aşa încât renaşterea e un avânt spre necunoscut, preferat în faţa locurilor comune, cărărilor bătute. E ca un purgatoriu, dar cu accente acvatice, de eliberare în mai pur: „Sufletul mi-l spală/ O ultimă octavă”. Conştiinţa de sine vine şi din destinul acceptat – „Într-un vers multă povară/ Am pictat eu astă vară” - pe care se pot clădi speranţe realiste pentru cei doi fraţi aruncaţi de o parte şi de alta a unei graniţe artificiale: „Stele sparte în asfalt/ Prin scântei şi cioburi calc.../ Noaptea ne-a orbit pe noi/ Doi copii prinşi în război/ Pe platoul cu eroi/ Vrem minate mii de flori/ Suntem visători...”


 


 

Alternosfera îşi lansează cel mai nou album, Virgula, într-un turneu care se încheie cu un concert la Galaţi, în Zodiar, pe 25 februarie seara. O ocazie rară de a asculta poate cea mai melodioasă trupă din spaţiul românesc actual, după focşănenii de la Travka sau clujenii de la Urma. Cine crede că româna şi armoniile perfecte nu fac casă bună, trebuie neapărat să asculte Alternosfera. Va avea o surpriză a prospeţimii dublate de inteligenţă, a clasicului înveşmântat avangardist, a unei delicateţi fascinant de impetuoase - „Vibrează paşii mei/de parcă merg pe clape”.

Citit 1491 ori Ultima modificare Joi, 23 Februarie 2012 13:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.