Şcoala iubitorilor de animale - Căţelul nu este o fiţă!

Şcoala iubitorilor de animale - Căţelul nu este o fiţă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De o bună bucată de vreme, un căţel de talie mică sau medie a devenit, pentru tot felul de doamne şi domnişoare, un fel de fiţă, un accesoriu la fel de important precum poşeta de firmă, pantofii sau bijuteriile. Creşterea şi îngrijirea unui căţel nu înseamnă însă doar ca micul patruped să fie îmbrăcat, dacă e cazul, în hăinuţe de lux, să aibă zgardă cu cristale Swarowski, să fie plimbat într-o geantă sau o maşină cu nume sonor şi să fie coafat sau vopsit după ultimele tendinţe ale modei canine. Căţelul presupune şi responsabilitate şi respectarea unor obligaţii de bun simţ de către stăpânul său.

Principala obligaţie atunci când animalul de companie este scos la plimbare este ca proprietarul să adune dejecţiile fiziologice lăsate de căţel şi să aibă grijă ca animalul, în caz că e de talie mare sau dintr-o rasă agresivă, să nu atace pe nimeni. Deşi există o hotărâre de Consiliu Local în acest sens, din păcate, prea puţini stăpâni de căţei ies la plimbare cu favoritul înarmaţi cu o punguţă şi, eventual o lopăţică specială pentru adunat mizeria lăsată în urmă de animal. Deşi hotărârea aleşilor prevede „mătură şi făraş”, un asemenea „arsenal” nu este neapărat necesar. Sunt suficiente o punguţă şi ceva bun-simţ. La fel cum stăpânii de pisici nu fac mofturi când e vorba să cureţe litiera micii feline, şi proprietarii de câini ar trebui să adune fecalele animalului de companie, nu să le lase înşirate pe trotuar sau spaţii verzi. Amenda pentru nesimţirea stăpânilor este stabilită între 40-100 de lei.

Potrivit directorului Poliţiei Locale, Cristian Gâscă, în fiecare zi se aplică una sau două amenzi stăpânilor care fie nu fac curat după animalul de companie, fie nu ţin animalele cu tendinţe agresive în lesă şi cu botniţă. Mai mult, atunci când li se atrage atenţia că mizeria animalului trebuie adunată, unii stăpâni reacţionează agresiv şi le cer socoteală poliţiştilor locali. Nu se gândesc, însă, că nu toţi gălăţenii îşi doresc să calce în „norocul” căţelului lor şi că dejecţiile abandonate pot fi sursă de îmbolnăvire pentru oricare dintre noi, dar în special pentru copii. În speranţa că lecţia noastră de educaţie v-a putut fi de folos, până data viitoare vă aşteptăm întrebările pe adresa ancam

viata-libera.ro.

Citit 1517 ori Ultima modificare Vineri, 23 Martie 2012 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.