Nesiguri în dormitor, lipsiţi de încredere în viaţă

Nesiguri în dormitor, lipsiţi de încredere în viaţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Iubitule, stingi tu lumina, te rog?” sau „Iubito, stinge lumina!”. În spatele acestor rugăminţi spuse în momentele de intimitate din dormitor nu se ascunde întotdeauna romantismul unei seri în doi sau îndrăzneala de a te lăsa purtat de valul dorinţei, ci lipsa de încredere.

Colăceii de pe burtă, celulita, câteva kilograme în plus pot face ca partenera să fie ceva mai puţin încrezătoare în ea şi să-şi dorească să ascundă micile imperfecţiuni. Tot lipsa de încredere sau faptul că nu se simte suficient de atrăgător îl poate determina şi pe bărbat să prefere întunericul. Potrivit jurnalului on-line www.romaningermania.ro , realizat de jurnalişti români din diaspora, 53 la sută dintre germani, preferă să-şi iubească partenerele pe întuneric, motivul principal fiind lipsa încrederii în sine. „În Marea Britanie procentul este de 65 la sută, în Statele Unite – de 64 la sută iar în Suedia – de 63 la sută. Motivaţia este aceeaşi ca în cazul germanilor: nu au încredere în ei înşişi de aceea preferă să stingă lumina”, scrie jurnalul on-line. Nici în România situaţia nu este diferită. Din păcate, lipsa de încredere îşi are rădăcinile încă din copilărie, este cultivată în adolescenţă, iar la maturitate afectează nu doar viaţa intimă, personală, de familie, ci şi viaţa socială, şi pe cea profesională.

Tot lipsa de încredere în ceea ce pot face şi ceea ce reprezintă cu adevărat le determină pe unele tinere din ziua de azi să aştepte 18 ani, majoratul, nu ca să-şi ia carnet auto sau să-şi înceapă viaţa intimă, ci pentru a-şi pune silicoane. Tot din lipsă de încredere, tinerele ajung la gesturi extreme: se înfometează ca sa fie la fel de slabe ca fotomodelele pe care le văd la televizor sau, din contră, îşi găsesc consolarea în... frigider. Părerea proastă despre ele face şi ca ambiţiile lor profesionale să fie mult diminuate. Felul în care ne privim şi privim în jur, complexele pot genera problemele mici sau mari în relaţia de cuplu, în relaţia părinţi-copii, în carieră şi ceea ce ne dorim să realizăm în viaţă. Iată de ce vă oferim astăzi trei lecţii practice pentru creşterea respectului de sine:

Boabele de încredere

Un dascăl cu înţelepciunea şi experienţa educării a zeci de generaţii de elevi, doamna învăţătoare Elena, Miss „Viaţa liberă”, Camelia Cazacu şi singurul chirurg estetician din Galaţi, dr. Călin Doboş, şi ne-au oferit trei lecţii practice de încredere în sine:

„Boabele de încredere se seamănă încă din leagăn, încet, încet de mama şi de tata în egală măsură, apoi de educatoare, învăţătoare, profesori”, ne-a spus, doamna învăţătoare Elena. Din noianul de întâmplări echivalent al unor lecţii de încredere, a ales două situaţii absolut tulburătoare. „Ralu - în urma unui accident a suferit mai multe operaţii şi transplanturi de os la un picior, dobândind cicatrice pe ambele picioare. Cel care i-a redat încrederea alături de familie şi de dascăl a fost medicul care a operat-o.

Eram în cabinet atunci când i-a spus: «Ralu, dragă, eşti atât de frumoasă şi deşteaptă! Dacă vreodată cineva te va aprecia privindu-te de jos în sus, să ştii că nu te merită. Te va/vor merita doar aceea ce te vor aprecia pentru ceea ce eşti» (privindu-te de sus). Ioana - o jumătate de fată, toată o cicatrice în urma unei arsuri. Doamne, ce zâmbet minunat şi ce minte sclipitoare! Cu cât mult bun simţ venea de acasă! Nu a fost greu să înţeleagă că nu e diferită de ceilalţi. Greu a fost pentru unii colegi să înţeleagă acest lucru, dar cu stăruinţa dascălului, izvorâta din tot atâta înţelepciune, au început s-o privească pe Ioana cu simpatie. Am întâlnit şi copii dodoloţi care întâmpinau dificultăţi adesea la orele de sport... aceştia excelau însă la matematică sau româna şi îşi câştigau relativ uşor respectul celorlalţi... Să nu uităm că aveau alături dascălul care ştia cum să aşeze lucrurile, învăţându-i că frumuseţea vine din interior şi din ceea ce şi cum fac”, ne-a explicat învăţătoarea Elena.

„Frumuseţea ajută, dar nu este esenţială!”

În martie 2011, Camelia Mihaela Cazacu a fost aleasă prin miile de voturi ale cititorilor noştri Miss „Viaţa liberă”. Studentă la Filozofie la Universitatea „Dunărea de Jos”, Camelia a avut ocazia să fie model pe podiumurile multor evenimente mondene, de la prezentări de rochii de mireasă în cadrul târgurilor de nunţi, prezentări de modă, machiaje şi chiar evenimente caritabile. Iată însă ce crede ea despre frumuseţe şi încredere în sine: „Silueta şi înfăţişarea mea mi-au oferit un plus de încredere în mine, încredere care, zic eu, ar fi existat şi în cazul în care aceste două «ajutoare» ar fi lipsit. Mereu am fost de părere că în primul rând trebuie să ai încredere în propria persoană pentru că apoi acest lucru se va reflecta şi în modul în care lumea te percepe. Până acum, am avut norocul de a întâlni persoane care au văzut dincolo de «ambalaj» şi au aşteptat să mă cunoască înainte de a-mi cântări nivelul intelectual. Însă, dacă vor exista şi persoane care mă vor privi superficial, crezând că sunt frumoasă şi atât, voi încerca să le demonstrez prin fapte că greşesc. Deşi silueta şi înfăţişarea frumoasă ajută, acestea nu ar trebui privite ca elemente esenţiale în dobândirea încrederii în sine”, afirmă cu tărie Miss „Viaţa liberă”, Camelia Cazacu.

De 4.000 de ani se fac intervenţii chirurgicale de înfrumuseţare

Dr. Călin Doboş, singurul chirurg estetician din Galaţi, medicul care a refăcut imaginea multor vedete pe care le admirăm la televizor, atât la clinica din Bucureşti cât şi la cea din Galaţi, ne-a explicat de ce, în alegerea partenerului sau au partenerei, prima impresie contează. Şi ne-a confirmat profesional faptul că persoanele care, din dorinţa de a arăta mai bine, şi-au făcut intervenţii estetice, ulterior, au căpătat mai multă încredere în ei.

„Suntem încă tributari instinctului primar de reproducere, care face apel la cum arătam în a ne alege partenerii. Nu ştim dacă e bine sau nu, dar asta e. Sigur că aceasta a fost o preocupare la fel de veche ca omului - în picturi rupestre din peşteri şi în cele mai primitive culturi existau podoabe care să aducă o îmbunătăţire a aspectului fizic. De fapt, acum vreo 4.000 de ani au început să se adauge şi intervenţiile chirurgicale de înfrumuseţare. Sigur că în ultima sută de ani au explodat ca tehnici, adresabilitate şi aparatura ajutătoare, dar talentul şi învăţătura chirurgului rămân baza. Toate astea pentru a înfrumuseţa chipul şi trupul oamenilor; toate astea pentru a le creşte respectul de sine, dar şi al celorlalţi faţă de ei! Se ştie că oamenii mai frumoşi sunt mai apreciaţi atât de copii, cât şi de adulţi, sunt mai bine plătiţi şi au simpatia celor din jur. Aşa că da, persoana devine mai «plină de ea», mai încrezătoare”, ne-a declarat dr. Doboş.

Care sunt cele mai cerute intervenţii estetice la ora actuală? Potrivit chirurgului estetician, deşi faţa e prima care atrage atenţia, mărirea de sâni cu implanturi de silicon e cea mai frecventă, „asta pentru că sânii sunt simbolul feminităţii, fac diferenţa între o femeie şi un bărbat”, a subliniat medicul. Pe locul al doilea se află rinoplastia – intervenţiile la nas, iar pe locul al treilea modelarea siluetei prin lipoaspiraţie.

Citit 2987 ori Ultima modificare Vineri, 04 Mai 2012 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.