Cum scăpăm de muşcăturile de ţânţari - Tratament şi prevenire

Cum scăpăm de muşcăturile de ţânţari - Tratament şi prevenire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • * Scărpinatul va prelungi mâncărimea * Saliva insectei provoacă roşeaţa *

 

O mare problemă care ne dă bătăi de cap în sezonul estival sunt ţânţarii. Femela este cea care se aşază pe corpul nostru, atrasă de căldura, mirosul sau transpiraţia pielii. Ea are doar un singur scop, să ne sugă sângele cu ajutorul trompei ascuţite pe care o înfige-n piele.

Transpiraţia, magnet pentru ţânţari

Procesul durează doar câteva secunde, dar puţina salivă a ţânţarului rămâne în rană (împiedică coagularea sângelui), iar proteinele pe care le conţine provoacă roşeaţa, umflarea şi mâncărimea. Toate acestea sunt reacţiile corpului la saliva de ţânţar. Pentru aceste insecte, oamenii miros bine şi atrăgător. Transpiraţia pe care o eliminăm este cea care atrage femela şi e gata să ne atace chiar dacă suntem în mulţime. Tratamentul pentru muşcăturile de ţânţar începe cu spălarea zonei cu apă caldă şi săpun, după care este tamponată cu un prosop moale. De asemenea, trebuie să rezistaţi tentaţiei de a vă scărpina pentru că astfel preveniţi şi introducerea bacteriilor în zona deschisă. Scărpinatul va prelungi mâncărimea, chiar dacă în acel moment vă simţiţi mai bine.

Tratament pentru mâncărimea de ţânţar

Dacă mâncărimea devine insuportabilă, puteţi să vă preparaţi un remediu în propria casă: două părţi praf de copt şi o parte apă care se amestecă până ajunge o pastă consistentă şi aplicaţi direct pe muşcătură. Pe măsură ce se usucă, va alina usturimea, mâncărimea şi inflamaţia. De asemenea, dacă nu aveţi la îndemână aceste ingrediente, puteţi folosi gheaţă pusă într-un prosop sau chiar o sticlă rece de apă. Există diverse metode de a trata muşcăturile de ţânţari, dar cel mai bine este să le prevenim. Pentru a îi împiedica să intre în casă, e bine să avem plase montate la ferestre. Dacă petrecem mai mult timp în aer liber, trebuie să folosim o cremă protectoare, pe care să o aplicăm frecvent, deoarece substanţele active dispar cu timpul. De asemenea, dacă nu este prea cald, putem să purtăm pantaloni lungi şi bluze cu mânecă lungă.

Citit 3976 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iunie 2012 13:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.