Util. Vezi care sunt criteriile de etichetare a anvelopelor

Util. Vezi care sunt criteriile de etichetare a anvelopelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începând de săptămâna aceasta, toate anvelopele noi sunt etichetate cu noi informaţii. Ce înseamnă asta? Că fiecare model a fost testat pentru a i se depista 3 caracteristici: eficienţa la consum, frânarea pe asfalt ud şi nivelul de zgomot.

Eficientă energetică se referă la cât de mult contribuie anvelopa la un consum de carburant scăzut. Se ştie că orice anvelopă are o anumită frecare cu solul, fapt ce se traduce printr-o contribuţie în plus la consumul de carburant. În ultimii ani însă, producătorii au realizat anvelope care reduc consumul. Şi, ca să fie oficial, de acum toate anvelopele ne arată, prin intermediul etichetelor, cât de eficiente sunt din acest punct de vedere.

Anvelopele produc zgomot la rulare. Deşi este un criteriu destul de trecut cu vederea, UE a decis ca acesta să fie trecut pe noile etichete. Putem de acum să citim cu exactitate pe etichete ce nivel de decibeli scot anvelopele de pe maşina noastră.

Poate cel mai important criteriu ce era necesar să ajungă pe etichetă este eficienţa anvelopei la frânarea pe asfalt umed. Deşi majoritatea accidentelor se produc pe asfalt uscat, cele mai periculoase tamponări se pot produce pe carosabil umed. Producătorii au dificultăţi în a crea o anvelopă care să fie bună şi pe uscat şi pe ud, tocmai de aceea UE a decis că acest criteriu să apară pe noile etichete. Dincolo de sunet şi consumul de carburant, siguranţa rutieră este cea mai importantă.

Citit 1236 ori Ultima modificare Luni, 12 Noiembrie 2012 11:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.