VIDEO / Săptămâna viitoare, cu ochii pe cer: Asteroidul 2012 DA14 vine aproape de Pământ

VIDEO / Săptămâna viitoare, cu ochii pe cer: Asteroidul 2012 DA14 vine aproape de Pământ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În noaptea de 15 spre 16 februarie, un asteroid cu diametrul de aproximativ 45 metri va trece la o distanţă de 27.700 km de suprafaţa planetei noastre, distanţă mai mică faţă de Pământ decât altitudinea la care se găsesc sateliţii geosincroni


După cum aflăm de la Florin Matei, responsabil relaţii publice în cadrul instituţiei, “asteroidul se numeşte 2012 DA14 şi a fost descoperit pe 23 februarie 2012, de către specialiştii Observatorului Astronomic La Sagra Sky Survey, cu un telescop având 45 cm diametrul oglinzii principale. Acest asteroid are o masă de estimată de aproximativ 130.000 tone, iar la apropierea minimă va avea o viteză faţă de Pământ de 7.8 kilometri pe secundă, ceea ce se traduce într-o viteză de 23 de ori mai mare decât viteza sunetului la nivelul mării”. Dacă starea vremii va permite, în noaptea de 15 spre 16 februarie, o echipă compusă din muzeograful Ovidiu Tercu şi Alex Dumitriu, de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, va realiza o serie de observaţii asupra acestui asteroid, constând în obţinerea unor poziţii (coordonate astronomice), având ca scop îmbunătăţirea orbitei acestui asteroid. Observaţiile vor fi realizate cu telescopul principal al Observatorului Astronomic, cu diametrul oglinzii principale de 40 cm.    

Vinerea viitoare, cu ochii pe cer

„De pe teritoriul României, asteroidul va putea fi observat începând cu ora 21,30, în noaptea de 15 februarie, la câteva minute după apropierea minimă, care va avea loc la ora 21,23 ora României. Având în vedere viteza mare cu care se va mişca pe boltă, asteroidul va trece în câteva ore prin următoarele constelaţii: Fecioara, Leul, Părul Berenicei, Câinii de Vânătoare, Ursa Mare, Dragonul şi Ursa Mică,” a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

Asteroidul 2012 DA14 face parte din categoria de asteroizi apropiaţi Pământului. La momentul actual, sunt cunoscuţi 9.573 de astfel de asteroizi. 2012 DA14 va putea fi observat şi vizual, cu ajutorul telescoapelor de mici dimensiuni, în condiţiile în care cunoaşteţi bine folosirea unui instrument de observaţii astronomice (binoclu, lunetă, sau telescop) şi cu ajutorul unor hărţi de pe care să aflaţi poziţia asteroidului la momentul dorit.

„Aşa cum ştim, în fiecare lună trec foarte mulţi asemenea asteroizi prin apropierea Pământului şi din aceste motive credem că ar trebui investiţi mai mulţi bani în construirea, dotarea şi modernizarea mai multor observatoare astronomice ce au ca activitate monitorizarea asteroizilor ce pot pune în pericol viaţa de pe Pământ,” a adăugat muzeograful Ovidiu Tercu.

Mai jos puteţi viziona un film ce reprezintă mişcarea pe boltă a asteroidului 2012 DA14 în noaptea de 15 spre 16 februarie, în intervalul orar 21,30 - 02,45:

Citit 2114 ori Ultima modificare Joi, 07 Februarie 2013 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.