Şunca şi carnea de porc, secretele vikingilor

Şunca şi carnea de porc, secretele vikingilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cultura culinară daneză a fost cultivată şi îmbunătăţită de-a lungul mai multor generaţii şi îşi are rădăcinile în principal în vechea bucătărie a ţării şi condiţiile climatice din Danemarca. Climatul rece şi deseori umed din această ţară necesită o mulţime de alimente cu valori nutritive ridicate, care conţin multe vitamine, minerale şi proteine pentru a mobiliza o rezervă mare de energie.

Alimentele daneze din vremurile de demult

Şunca afumată sau carnea de porc a fost păstrată în Danemarca încă din anul 1000 î.Ch. şi este încă un aliment delicios danez şi astăzi care conţine multe proteine. Conservele de carne pot fi depozitate pe o perioada mai mare de un an. Salami - "Spegepolse" este pregătit cu carne de porc ţinută la aer uscat şi a fost o masă populară printre ţăranii danezi din vremurile de demult, datorita duratei lungi de conservare care atinge aproape un an.

"Sylte" (piftie) daneză - preparată din carne de porc şi jeleu de carne - era un fel de mâncare foarte populară pentru ţăranii danezi din Evul Mediu şi este, de asemenea, un tratament special danez şi în zilele noastre.

Conserve de alimente daneze

Conţinutul natural şi ingredientele alimentare din cultura daneză au fost construite timp de secole şi aromate pentru a se potrivi gustului din obiceiurile alimentare tradiţionale ale poporului danez. Pentru a păstra produsele alimentare ca în vremurile de demult, carnea, peştele şi fructe au fost fie sărate, afumate, în saramură sau murate pentru a putea fi depozitate pentru un timp foarte lung. Bucătăria modernă daneză foloseşte multe reţete vechi din perioada de non-refrigerare, reţete care sunt încă preferate şi apreciate la masa de cină în Danemarca. Heringul afumat din insula daneză Bornholm este un aliment tradiţional, această metodă de preparare fiind folosită încă de la sfârşitul anilor 1800. Este, de asemenea numit "aurul din mare" şi se păstrează timp de mai multe săptămâni. Heringul marinat sau murat este, de asemenea, un aliment tradiţional danez încă din Evul Mediu şi este o necesitate în bucătăria nordică. Aroma de hering beneficiază în mod normal de Akvavit. Prepararea brânzeturilor a început în Danemarca în jurul anului 1000, în perioada vikingilor. Acestea se preparau din lapte covăsit care se presează şi se sărează, pentru a se păstra mai mult timp. Astfel, brânza poate ţine şi câţiva ani de zile. Aproape fiecare restaurant danez din Copenhaga serveşte tradiţionalul sandwich, numit "smorrebrod", cu multe şi diferite tipuri de produse alimentare ca mezeluri, bucăţi de carne sau de peşte, sosuri pentru salate şi brânză pe pâine de secară unsă cu unt şi decorate cu toate tipurile de toppinguri ce dau naştere unui recurs vizual inegalabil şi este cu siguranţă o piesă de artă autentică, atunci când este prezentat pe o masă bine asezonată cu bere rece daneză şi snaps.

Cel mai mare exportator de carne de porc

Fiecare danez consumă aproximativ 60 de kilograme de carne de porc pe an şi aproape 30 de kilograme de carne de oaie, în timp ce carnea de pasăre şi de peşte este consumată în proporţie de 23 de kilograme. În privinţa consumului de fructe şi legume, fiecare danez mănâncă aproximativ 90 de kilograme de produse alimentare sănătoase verzi pe an, cele mai populare legume fiind roşiile, castraveţii şi salata verde, precum şi merele, perele şi bananele.

Mare exportator de peşte

Chiar dacă Danemarca este unul dintre cei mai mari exportatori din lume de peşte şi fructe de mare, consumatorii danezi mănâncă peşte şi produse din fructe de mare mai puţin decât alte naţiuni cu o industrie majoră de pescuit - doar 500 de tone pe an.

"Postevand" - Bautul apei de la robinet

Danezii au o varietate imensă de băuturi precum bere, snaps, produse lactate, vin, băuturi răcoritoare şi sucuri, dar majoritatea consumă apă curată şi proaspătă de la robinet, apă numită "Postevand". Danemarca este una dintre puţinele ţări din lume care poate oferi cetăţenilor lor şi vizitatorilor apa potabilă minerală direct de la robinet.

Patiseria daneză

Patiseria daneză este o specialitate de renume mondial. Un danez consumă aproximativ 10 kilograme de produse de panificaţie şi prăjituri în fiecare an. Patiseria daneză coace 50-60 de soiuri de toate dimensiunile - toate cu nume speciale.

Cafeaua daneză

Încă din 1830, cafeaua a fost băutura naţională în Danemarca, iar danezii sunt printre cei mai mari consumatori de cafea din lume, cu peste 20 de milioane de ceşti de cafea zilnic. Astfel, cafeaua se regăseşte în 98% din locuinţele daneze.

Reţete tradiţionale daneze

Clătită - ruladă

Ingrediente:

Aluat: 4 ouă,  125 gr. făină albă, 500 ml. lapte dulce, 1 linguriţă sare.

Cremă: 1-2 cepe, 1 ardei gras (sau capia) roşu, 200 gr. şuncă sau salam tăiat sub formă de şuviţe, 1 cutie (200 gr) cremă brânză, 1 linguriţă unt/margarină sau ulei, pentru prăjit, caşcaval pentru ras deasupra (opţional).

Mod de preparare:

Se face un aluat din ingredientele de mai sus şi se toarnă în tava mare de la aragaz pe hârtie pergament. Se lasă 30-35 min la 200 grade. Va ieşi o clătită mare cât tava. O lăsăm să se răcească un pic. Între timp facem compoziţia (crema) astfel:

- într-o tigaie, călim ceapa într-o linguriţă de unt sau ulei, după care adăugăm peste ceapă ardeiul tăiat cubuleţe şi după câteva minute punem şunca/salamul, tăiat şuviţe.

- când toate s-au călit, luăm tigaia de pe aragaz şi aşteptăm să se răcească, după care adăugăm crema de brânză.

- punem compoziţia astfel obţinută peste clătită, rulăm clătita sub formă de ruladă şi punem deasupra caşcaval ras (opţional) şi mai punem 15 minute la cuptor la 200 grade să se topească caşcavalul.

Se poate mânca atât rece cât şi caldă, sau se poate pune la congelator.

Prăjiturele daneze

Ingrediente:

60 g unt, 40 g zahăr pudră, 2 gălbenuşuri răscoapte, 140 g făină, esenţa de migdale.

Mod de preparare:

Untul se freacă spumă cu zahărul. Se adaugă gălbenuşurile trecute prin sită, esenţa de migdale şi la sfârşit făina încetul cu încetul. Se frământă aluatul obţinut, se trece prin maşina de tocat carne la care se ataşează aparatul de biscuiţi şi se formează batoane lungi de 5-6 cm, care se coc într-o tavă presărată cu făina, la foc potrivit 15-20 minute. Se pudrează cu zahăr.

Citit 3540 ori Ultima modificare Joi, 07 Martie 2013 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.