Savoare şi simplitate în bucătăria irlandeză

Savoare şi simplitate în bucătăria irlandeză
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Feluri de mâncare consistente pregătite din ingrediente obişnuite, dar de bună calitate, aşa ar putea fi descrisă cel mai bine bucătăria irlandeză din trecut. Cartofii, varza şi prazul au rămas cele mai populare legume, dar mai nou Irlanda este cunoscută pentru fructe de mare de foarte bună calitate şi brânzeturi cu mucegaiuri nobile.

Puţină istorie

Până la introducerea cartofului, la mijlocul secolului al XIX-lea, grânele (grâu, orz, ovăz) erau principalele ingrediente pentru bucătăria irlandeză. Recoltele de cartofi s-au extins mult mai repede, iar bucătarii s-au adaptat şi ei. Tocăniţa irlandeză, colcannon şi pâinea cu cartofi sunt doar câteva dintre reţetele care au ca ingredient cartoful. Produsele de patiserie ca prăjiturile cu fructe confiate sau brioşele aromate cu zahăr brun sunt foarte apreciate. Chiar dacă pâinea irlandeză nu se mai coace în vase de metal cu capac, se mai decorează şi astăzi cu o cruce deasupra şi este servită mereu caldă. Umplută cu stafide şi unsă cu unt, pâinea irlandeză înlocuieşte de multe ori chiflele cu coacăze sau prăjiturile la ceaiul servit după-amiaza.

O bucătarie într-o continuă modernizare

Bucătăria irlandeză se împarte în două mari categorii: mâncăruri tradiţionale, mai simple, şi cele moderne, ceva mai elaborate, care se servesc în restaurante. Tradiţional, irlandezii au preferat cartoful sau varza oricărei alte legume, mâncărurile preparate de ei valorificând la maxim gustul inconfundabil şi proprietăţile acestora. Nu mai puţin celebrul mic dejun irlandez, care conţine bacon, ouă, cârnaţi de porc, budincă, felii de cartofi prăjiţi şi roşii coapte, poate fi încercat de toţi vizitatorii oraşului Dublin. Astfel, vă veţi bucura de o experienţă culinară pur irlandeză!

Micul dejun în Dublin

Atunci când vine vorba de micul dejun, cei din Dublin chiar nu se joacă cu această parte a mesei. Aici micul dejun este foarte bogat în alimente cuprinzând: omletă sau ouă ochiuri, cârnăciori, bacon, ciuperci prăjite, budincă, ceai, cafea şi o jumătate de roşie. Fiind foarte copios în preparate, micul dejun din Dublin ţine de foame pentru cea mai mare parte a zilei, şi aşa cum trebuia să vă aşteptaţi aceasta este masa principala a zilei. E adevărat că este contestată de alte popoare, dar această masă a zile vine foarte bine pe profilul irlandezilor. Un mic dejun complet irlandez poate fi însoţită de un ceai puternic precum „Ceaiul lui Barry”, „Ceai Lyon” sau amestec „Bewley” de micul dejun servit cu lapte.

Prânzul la irlandezi

Alimente tradiţionale irlandeze pentru masa de prânz sunt de obicei bogate şi consistente. În general cartofii şi varza sunt baza ca şi feluri de mâncare prin Dublin atunci când vine vorba de prânz. Aceste mese de prânz constau în principal din pâine irlandeză, supe şi tocăniţe, fiecare cu propriul său amestec unic de legume şi condimente. Multe alimente tradiţionale irlandeze pentru mesele de prânz sunt considerate „bucate ţărăneşti”, din cauza naturii relativ ieftine a ingredientelor lor. Multe bucate irlandeze din Dublin de la masa de prânz au garnituri şi sunt foarte bogate. Colcannon-ul irlandez este un fel de mâncare făcută cu piure de cartofi, varză fiartă, bacon, ceapă şi unt, totul acoperit cu pesmet. Alte produse alimentare tradiţionale din Dublin pentru masa de prânz includ variaţii pe Colcannon, Champ irlandez, mazăre, cartofi rosii şi Boxty irlandez.

Cina, asemănătoare cu prânzul

La cină, irlandezii nu se dezmint şi servesc aproximativ ceea ce mănâncă şi la prânz. Cărnurile nu lipsesc de pe masă, iar aici vorbim de aceeaşi carne de vită sau oaie, cartofii sunt la locul lor, iar mazărea sau garniturile de legume fierte precum morcovul sau brocoli, ori roşii şi castraveţi sun alături. Varza de asemenea poate fi servită frecvent la cinele din Dublin.

Băuturile preferate

E de înţeles că, fiind britanici, cei din Dublin sunt mari mari amatori de băuturi alcoolice, şi în special de bere. Pe lângă tradiţionala lor bere, irlandezii de aici mai preferă: whisky, vin, iar mai rar mead, poitin, un whisky foarte puternic făcut din cartofi, limonadă şi ceai.

Citit 3186 ori Ultima modificare Vineri, 19 Aprilie 2013 16:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.