VIDEO / "Un băiat şi atomul lui" - cel mai "mic" film din istorie

VIDEO / "Un băiat şi atomul lui" - cel mai "mic" film din istorie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cercetătorii de la compania IBM au prezentat, miercuri, "cel mai mic film din lume", o operă revoluţionară realizată cu ajutorul unui microscop foarte puternic, care arată mişcarea unor atomi, măriţi de aproximativ 100 de milioane de ori, informează AFP.

Acest scurtmetraj, care durează aproximativ 1 minut şi 30 de secunde, este intitulat "A Boy and his Atom" ("Un băiat şi atomul lui"). Filmul, care prezintă povestea unui mic personaj care se joacă cu un atom, imitându-i mişcările, dansând şi sărind, reprezintă de fapt o altă metodă pedagogică de explicare a ştiinţei.

"Să filmezi, să poziţionezi şi să fasonezi atomi pentru a crea un film de animaţie original reprezintă o ştiinţă precisă şi complet nouă", a explicat Andreas Heinrich, cercetător la IBM Research.

Pentru a realiza acest film, atomii au fost deplasaţi cu ajutorul unui microscop special construit în urmă cu câţiva ani de IBM, o invenţie care le-a adus inventatorilor săi premiul Nobel. Instrumentul "este primul care permite oamenilor de ştiinţă să vadă lumea infinit de mică, până la nivelul atomilor", a explicat Christopher Lutz, cercetător la IBM.

Filmul "A Boy and his Atom" a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness şi este considerat "cel mai mic film de animaţie din lume", potrivit IBM.

Citit 1847 ori Ultima modificare Joi, 02 Mai 2013 10:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.