Luxemburg - locul unde bucătăria regilor se întâlneşte cu vinurile nobile

Luxemburg - locul unde bucătăria regilor se întâlneşte cu vinurile nobile
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Bucătăria tradiţională luxemburgheză a fost influenţată de-a lungul timpului de bucătăria franceză şi de cea germană, iar în ultima perioadă, în această zonă au început să pătrundă şi influenţe italiene sau spaniole şi portugheze. Practic, bucătăria luxemburgheză a preluat ceea ce a fost mai bun din fiecare cultură.

Mâncărurile tradiţionale luxemburgheze sunt reprezentate de preparatele din carne de porc afumată, servită cu fasole sau varză acră, de faimosul jambon afumat, de preparatele din păstrăv, ştiucă, langustă, pregătite într-un mod unic, dar şi de delicioasele dulciuri preparate cu lichioruri locale.

În ultima jumătate a secolului trecut, în Luxemburg s-a dezvoltat o adevărată industrie a ciocolatei şi îngheţatei. Majoritatea produselor de cofetărie din această zonă au la bază fructe, zahăr, ciocolată şi nuci. Aceste ingrediente sunt folosite pentru prepararea produselor tradiţionale Knippercher, marrons glacés, a marţipanului, dar şi a nugalei.

Din bucătăria luxemburgheză sunt înregistrate ca mărci naţională o serie de produse, printre care: untul, mierea, carnea de porc afumată, vinul, vinul spumos, dar şi brandy-ul.

Preparate tradiţionale

Thuringer: o versiune picantă a celebrilor cârnaţi germani Bratwurst. Aceşti cârnăciori sunt vânduţi pe stradă şi au un gust delicios, dar şi un preţ foarte mic.

Supă de fasole verde (bou'neschlupp): este un fel de mâncare foarte apreciat în zonă. Supa conţine fasole verde, cartofi şi ceapă, bucăţi de şuncă, iar unii bucătari adaugă şi cârnaţi.

Budinca neagră (trèipen): este o specialitate făcuta din cap, plămâni, rinichi şi limba de porc, la care se adaugă varză, ceapă, felii de pâine uscată şi ierburi aromatizate.

Şunca luxemburgheză: este o şuncă asemănătoare cu preparatul italian prosciutto crudo. Aceasta se serveşte tăiată în felii foarte subţiri şi aşezată pe pâine, ca un aperitiv.

Gromper keeschelche (clătite de cartofi): este un preparat tradiţional luxemburghez care conţine cartofi, ceapă şi pătrunjel.

Kach Keis: este o brânză moale, cu o consistenţă ca de cauciuc şi un gust unic. Poate fi asemănată cu brânza franţuzească Camembert.

Pateul: este un preparat tradiţional luxemburghez care se poate pregăti în felurite moduri, aproape fiecare restaurant având o “reţetă a casei”.

Verwurrelt Gedanken: este un preparat tradiţional de patiserie care se pregăteşte în timpul Carnavalului.

Gingerbread men (boxemännercher): este un preparat care se serveşte copiilor în seara de 6 Decembrie ( Sfântul Nicolae).

Vinuri şi lichioruri

Regiunea Ducatului de Luxemburg este renumită şi pentru vinurile albe care sunt produse aici. În această zonă, vinul se poate consuma lângă orice fel de mâncare. Există 8 feluri de vin produse în Luxemburg, care sunt recunoscute în întreaga lume: Elbling, Rivaner, Auxerrois, Pinot Blanc, Riesling, Gewürztraminer, Pinot Noir şi Chardonnay.

Lichiorurile produse în Luxemburg sunt şi ele apreciate de specialiştii din întreaga lume. Cele mai cunoscute sunt reprezentate de Casséro du château de Beaufort, Dännespözendrëpp, Elixir de Mondorf, Esprit du Luxembourg, E'sleker, Hunningdrëpp, Nössdrëpp, Maagbitter BUFF, Père Blanc.

Reţetă tradiţională luxemburgheză

Bouneschlupp (supa luxemburgheză de fasole verde)

Ingrediente: 500 g fasole verde proaspătă, 225g cartofi mijlocii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe, 300 g şuncă (bacon) tăiată cubuleţe, 1 1/2 litri apă rece, 1 morcov mijlociu tăiat cubuleţe, 1 hasma mare tăiată mărunt, 2-3 linguri de smântână, 1 lingură de arpagic verde tocat mărunt, pentru decor, cârnaţi, sare şi piper, după gust.

Mod de preparare:

Spălaţi şi curăţaţi fasolea, apoi tăiaţi-o în bucăţi mici. Într-o cratiţă de fontă căliţi şunca la foc potrivit, până când devine maronie şi crocantă. Dacă folosiţi cârnaţi, adăugaţi-i şi pe aceştia şi căliţi-i până când devin maronii. Puneţi şunca şi cârnaţii pe un şerveţel absorbant, pentru a îndepărta grăsimea din carne. Adăugaţi în cratiţă morcovii şi hasma şi căliţi 3 minute. Nu trebuie să prindă culoare, ci doar să fie moi. Adăugaţi usturoiul, amestecaţi puţin şi apoi adaugaţi fasolea. Turnaţi apa rece peste legume, până le acoperiţi. Aduceţi la punctul de fierbere şi apoi reduceţi focul, pe urmă puneţi un capac. Adăugaţi jumătate din bacon, păstrând cealaltă jumătate pentru garnitură. Fierbeţi timp de 30 de minute.

Adăugaţi cartofii în cratiţă şi amestecaţi. Fierbeţi la foc mic, cu capac, pentru încă 20 minute, până când cartofii devin moi. Puneţi sare şi piper după gust. Opriţi focul. Dacă folosiţi carnaţi, puneţi-i întregi în supă, ca să se încălzească. Înainte de a servi supa, adăugaţi smântâna, amestecând-o încet, fără să fărâmiţaţi cartofii deveniţi foarte moi. Scoateţi cârnaţii întregi din supă şi tăiaţi-i felii. Puneţi supa în farfuriile de supă sau boluri, apoi adăugaţi feliile de cârnaţi deasupra şi presăraţi arpagicul tăiat şi pătrunjel proaspăt.

Citit 11201 ori Ultima modificare Vineri, 10 Mai 2013 16:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.