Cum e Ziua Copilului în alte ţări

Cum e Ziua Copilului în alte ţări
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ziua Internaţională a Copilului - cum a intrat în tradiţia românească ziua de 1 Iunie - este una dintre multele dedicate celor mici în diferite ţări ale lumii. Nu peste tot în lume, Ziua Copilului corespunde cu ziua de 1 iunie. În Turcia, de exemplu, această zi este sărbătorită la data de 23 aprilie.

În statele asiatice precum China, Laos sau Thailanda, Ziua Copilului este sărbătorită la data de 1 iunie. În Japonia, însă, această zi este celebrată de trei ori: o dată pentru fetiţe, o dată pentru băieţei şi o dată pentru toţi. La 3 martie se sărbătoreşte, în unele regiuni japoneze, Hina-Matsuri, adică Ziua fetiţelor. Este momentul în care părinţii sărbătoresc faptul că fetele lor cresc şi sunt sănătoase. Obiceiul cel mai important este decorarea păpuşilor. Acestea sunt aşezate pe şapte rânduri de rafturi, reprezentând figurine de prinţi şi prinţese, precum şi trei slujnice ale acestora, cinci muzicieni şi tot atâţia gardieni. Toată lumea se distrează bând vin de orez şi mâncând biscuiţi de orez cu zahăr, numiţi Gomuka-sushi şi supă de scoici. Tamngo-no Sekki (Ziua băieţilor) este celebrată la data de 5 mai şi este un eveniment naţional. Încă din vechime, de Tamno-no Sekku, familiile care au băieţi îşi decorează casele cu păpuşi-luptător, cu căşti, săbii şi arcuri cu săgeţi, în dorinţa ca fiii lor să devină curajoşi. Alt obicei este arborarea unor steaguri la uşile caselor în formă de pin. Familiile sărbătoresc evenimentul printr-o masă tradiţională de pe care nu lipsesc prăjiturile cu orez, cu boabe de fasole roşie, învelite în frunze de kashiwa şi cu orez aburind învelit în frunze de bambus. Shichi-go-san este un festival organizat tot în Japonia, la data de 15 noiembrie. Fetiţele de 3 şi 7 ani şi băieţii de 5 ani sunt binecuvântaţi în această zi de către preoţi. Toţi copii se îmbracă în costume naţionale, cum ar fi kimonoul, şi îşi exprimă mulţumirea pentru faptul că au crescut sănătoşi şi se roagă pentru viitor. Fiecare are un săculeţ de dulciuri care conţine 3 acadele, numite Chitose-ame.

Adunarea Generală a ONU a recomandat în anul 1954 - Rezoluţia 823 (IX) - ca toate ţările să sărbătorească o zi a copiilor de pretutindeni, care să fie marcată ca Zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii din toată lumea şi ca Zi a promovării bunăstării copiilor lumii. A sugerat guvernelor să sărbătorească această zi la data considerată potrivită pentru fiecare ţară. Data de 20 noiembrie, în care unele ţări din sistemul ONU sărbătoresc Ziua copilului, marchează ziua în care Adunarea Generală a adoptat Declaraţia Drepturilor Copiilor (1959) şi Convenţia Drepturilor Copiilor (1989). Unele ţări ale lumii au ales să sărbătorească Ziua Copiilor în ultima zi a lunii octombrie.

Citit 3501 ori Ultima modificare Vineri, 31 Mai 2013 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.