Bucătăria indiană - Cea mai condimentată mâncare din lume

Bucătăria indiană - Cea mai condimentată mâncare din lume
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

India te duce cu gândul la Bollywood, la dansuri exotice şi sari-uri colorate. La fel de fabuloasă este şi bucătăria acestei ţări: fierbinte şi condimentată. Bucătăria indiană reflectă diversitatea acestei ţări, iar fiecare fel de mâncare e o explozie de plăcere.

Într-o singură ţară se vorbesc peste 40 de limbi şi 1.600 de dialecte, iar aceasta este numai o parte a diversităţii poporului indian . Fiecare din cele şapte teritorii care o compun au propriile tradiţii, cultura şi mâncare şi e ciudat că multă lume crede că singurul lucru care defineşte bucătăria indiană este curry. Acesta e doar unul din condimentele şi aromele care dau savoare felurilor de mâncare indiene. Fiecare regiune în parte are amestecul ei specific de mirodenii şi reţete secrete pe care nu le vei găsi în alte părţi, iar singurul lucru comun este folosirea lor din belşug în bucătărie.

 

Un popor îndrăgostit de mâncare

Indienii sunt mari gurmanzi şi îşi venerează mâncarea, care joacă un rol important în cultura lor. În India festivalurile sunt adevărate spectacole cu mâncare, pentru că fiecare dintre sărbători are feluri dedicate, în timp ce altele sunt complet interzise. Mâncarea are importanţa cuvenită, iar mesele indienilor, chiar şi cele zilnice, sunt compuse din 2-3 feluri de mâncare cu pui sau peşte, garnituri variate cu orez, murături şi un desert. Să pregăteşti şi să împarţi mâncarea cu oaspeţii tăi e semnul suprem de ospitalitate în India.

Câte regiuni, atâtea gusturi

În nordul muntos al Indiei, ardeii iuţi, şofranul, laptele, iaurtul şi untul sunt favoritele culinare, în timp ce în sudul fierbinte piperul, orezul, tamarinul şi nuca de cocos sunt printre ingredientele favorite la masă. Estul este finul cunoscător al felurilor cu muştar şi peşte, în timp ce în vest indienii au adoptat uşor ingrediente occidentale, iar bucătăria lor este una uşor de integrat în categoria fusion. În zonele muntoase ale Indiei se simt influenţele nepaleze şi tibetane ale vecinilor. Aici poţi să guşti supe cu tăieţei – thukpa sau momos – faimoasele găluşte umplute şi prăjite. Şi tot în nord vei găsi feluri numeroase cu carne de pui. În Bengal se pregătesc cele mai bune dulciuri cu lapte, iar în sud se gătesc faimoasele feluri cu orez şi clătitele crocante umplute cu ceapă şi cartofi, numite masala dosa. Regiunea Gujarat este faimoasă pentru felurile de mâncare vegetariene şi gustul dulce al preparatelor. Aproape în fiecare fel de mâncare se pune puţin zahăr. În Regiunea Goa, fructele de mare şi carnea de porc sunt reginele meniului, dar particularitatea acestei regiuni este carnea de vită pe care nu o vei găsi prea uşor în mesele indienilor. Vacile sunt animale sfinte în India, dar în această zonă există influenţe portugheze, iar majoritatea populaţiei este catolică, aşa că nu refuză o friptură de vită.

 

Curry, surpriza aromată a bucătăriei indiene

Bucătăria indiană este considerată la fel de faimoasă precum cea franceză şi la fel de răspândită precum cea chineză. Notele sale distincte sunt date de condimentele pentru care India a fost apreciată de către toţi coloniştii. Cândva ierburile şi mirodeniile de aici se vindeau pe bani grei în pieţele lumii şi nici acum nu sunt cele mai accesibile. Pe unele le-au adaptat uşor toate bucătăriile lumii: scorţişoara sau cuişoarele, dar altele sunt trecute şi acum la categoria mirodeniilor exotice: şofranul de India, cardamonul sau chimionul. Totuşi, cel mai celebru nume asociat bucătăriei indiene rămâne curry, care spre surprinderea multora este eticheta sau numele general valabil pentru felurile de mâncare condimentate compuse din orez şi legume sau carne. Amestecul de mirodenii care se foloseşte pentru pregătirea acestor mâncăruri este cunoscut în multe ţări drept pudra de curry şi conţine printre altele şi frunze de curry, un arbore originar din India. Pe lângă acestea se folosesc şi alte condimente: şofranul de India care dă culoarea galbenă, coriandru, ghimbir, usturoi, ardei iute, piper, scorţişoara, nucşoara, cuişoare, cardamon şi chimion. În bucătăria indiană clasică acest amestec numit garam masala se pregăteşte proaspăt, înainte să începi să găteşti.

Citit 3171 ori Ultima modificare Vineri, 04 Octombrie 2013 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.