Revelion 2014 / Ţara care intră prima în noul an

Revelion 2014 / Ţara care intră prima în noul an
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Kiribati este un stat alcătuit din mai multe grupuri de insule din Pacific, dintre care 32 de atoli şi o insulă de corali, împrăştiate pe mai mult de 3,5 milioane de kilometri pătraţi. Dintre insulele care formează Kiribati, Kiritimati este prima care intră în Anul Nou, insula aflându-se în apropierea Liniei Internaţionale de Schimbare a Datei (în mod surprinzător, ea mai este denumită şi Insula Crăciunului).

Locuitorii insulei sunt primii oameni de pe glob care se bucură de venirea noului an, cu impresionante focuri de artificii. Dar nu doar locuitorii celorlalte ţări de pe glob trebuie să mai aştepte sărbătoarea de la miezul nopţii ci chiar şi o parte dintre conaţionalii celor de pe Kiritimati, nu de alta, dar insulele ce formează această ţară se găsesc pe trei fuse orare diferite, simbolic, kiribatezii putând sărbători chiar de trei ori la rând anul nou, înainte ca miezul nopţii să înainteze spre vest.

Kiribati sau Insulele Gilbert

Kiribati este un stat recent, care şi-a declarat independenţa în 1979, când insulele au iesit de sub protectoratul britanic. Ca întindere a statului, suprafaţa e uriaşă, de aproximativ 3,5 milioane de kilometri pătraţi, însă suprafaţa reală de uscat trece puţin peste 800 de kilometri pătraţi.

Grupul de insule mai poartă denumirea de Insulele Gilbert, ca un omagiu adus exploratorului englez care le-a descoperit. De fapt, Kiribati este denumirea dată de localnici numelui lui Gilbert, aceştia fiind în imposibilitatea de a pronunţa numele englezesc.

Citit 3040 ori Ultima modificare Vineri, 20 Decembrie 2013 13:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.