Revelionul - o sărbătoare bizară / Top 10 tradiţii de Anul Nou în lume

Revelionul - o sărbătoare bizară / Top 10 tradiţii de Anul Nou în lume
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Revelionul este una dintre cele mai bizare sărbători în ceea ce priveşte multitudinea de tradiţii şi superstiţii. Pentru a sărbători Anul Nou într-o varietate de moduri, oamenii din întreaga lume consumă alimente speciale, se îmbracă cu alte haine sau participă la activităţi speciale. Iată un top cu primele 10 tradiţii de Revelion de pe glob, potrivit infoturism.ro:

 

Focuri în aer liber

În multe locuri din întreaga lume, se aprind focuri pentru a sărbători sosirea Anului Nou. În Ecuador aceasta reprezintă arderea unor simboluri întruchipând anumite personaje. În Brazilia, pe bulevardul Paulista, sunt aprinse focuri în aer liber la miezul noptii. Într-o astfel de sărbătoare, focurile de arficii sunt vestitoarele Noului An.

 

Pâinea de Anul Nou

În Grecia, o pâine specială numita "Vasilopita" este servită de Revelion. Un bănuţ se ascunde în interiorul acesteia când se pune la cuptor. Pâinea se taie exact la miezul nopţii şi cine primeşte bucata cu premiul va avea noroc în anul care vine.

 

Cadouri

Nu este un lucru neobişnuit ca de Revelion să se facă şi să se primească cadouri. În Franţa se marchează sărbătoarea numită "le Réveillon" cu alimente de lux, şampanie şi cadouri. În Turcia, cadourile sunt schimbate în timpul unei sărbători a alimentelor tradiţionale turceşti.

 

Douăsprezece boabe de struguri

În Spania există tradiţia de a se mânca 12 boabe de struguri la miezul nopţii de Revelion. Fiecare reprezintă o lună din anul ce urmează. În funcţie de cât de dulce este aşa va fi şi luna respectivă: mai bună sau mai dificilă.

 

Îmbrăcămintea

În jurul lumii se observă obiceiuri diferite în ceea ce priveşte îmbrăcămintea purtată de Revelion. În Filipine se poartă haine cu cercuri/buline. În Venezuela, cei care îşi caută sufletul pereche poartă lenjerie roşie. În Ecuador se spune că lenjeria galbenă aduce optimism anul următor.

 

Superstiţii

În Filipine se spune că aruncarea monezilor la miezul nopţii semnifică creşterea veniturilor. În Mexic se întâlnesc mai multe superstiţii: scoaterea bagajelor afară pentru călătorii bune în anul ce vine şi agăţarea unor figurine în formă de oaie pe clanţa uşii pentru prosperitate.

 

Noaptea Alba

În unele religii creştine, Anul Nou mai este denumit şi Noaptea Albă atunci când comunităţile se adună pentru a aduce mulţumiri şi rugăciuni pentru anul ce urmează. Obiceiul îşi are rădăcinile în anul 1732, dar i-a fost acordată o importanţă deosebită în rândul sclavilor din America, când în 1863 au aşteptat de 1 ianuarie zorii eliberării.

Şampania

Se pare că în întreaga lume cea mai populară băutura de Revelion este şampania. Peste tot în Europa şi în America este însoţită de un toast. În Rusia o băutură din vodcă, suc de lămăie şi apă de la robinet este denumită "apa murdară" şi se bea pentru a opri ghinionul.

Citit 1359 ori Ultima modificare Vineri, 20 Decembrie 2013 13:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.